Головне меню
Користь хвої для людини
Якими ж властивостями і від яких хвороб нам допоможе ялинка/сосна? 
Користь хвої:
  • бореться з хворобами нирок, серця і судин;
  • допомагає при різних захворюваннях очей;
  • має протимікробну, протизапальну, потогінну, жовчогінну, знеболюючу, сечогінну, протицингову дію;
  • ефективна при розсіяному склерозі, гангрені, геморої, судомах;
  • очищає організм від радіонуклідів.
Взимку в ній збільшуються вітаміни, тому з цілющою метою хвою використовують в холодний час року.
Жодна таблетка так не діє на організм - комплексний вплив і ніяких побічних ефектів.
Фітонциди хвої знезаражують шкідливі мікроорганізми і допомагають нашому імунітету.
Фітонциди сприятливо впливають на нервову систему, тому людям з нервовими розладами, істерією, безсонням корисно знаходитися поряд з ялинкою.
Ялина/сосна позитивно впливає на людей, що мають проблеми з серцем і судинами, органами дихання.
 
 
У ялини з лікувальною метою можна збирати не тільки хвою, але і верхівки гілочок - збирати краще в травні, недостиглі шишки і смолу-  збираємо в червні-серпні, бруньки - в лютому і березні. Хвою збираємо звичайно ж взимку.
Користь ялини для людини очевидна, але як і будь-які народні методи лікування повинні бути узгоджені з лікарем; можливо у Вас є захворювання, при яких застосовувати ялину не бажано.
 
 
Лікувальні рецепти
 
  1. Щоб поліпшити зір приготуйте відвар з: п'яти подрібнених столових ложок голок; двох склянок окропу. Нехай постоїть на водяній бані півгодини і потім залиште на всю ніч. Пити треба по одній столовій ложці 3-4 рази за день, краще після того як ви поїли.
  2. Хвоя відмінний сечогінний засіб. Чайну ложку залити окропом, візьміть один стакан, залиште на тридцять хвилин і пийте по столовій ложці кілька разів на день.
  3. Дуже корисна хвоя при туберкульозі. Знадобитися кашка і мед в однакових пропорціях. Залиште її на пару тижнів, зрідка перемішуючи. Такий лікувальний сік п'ємо натщесерце по дві столові ложки.
  4. Якщо у вас артрит приготуйте гілки ялини і залийте киплячою водою, нехай остигає, коли ви зможете опустити в розчин ноги або руки, тоді опускайте на півгодини. Потім добре укутати на годину. Робіть такі ванни через два дні. При ревматичному поліартриті треба зробити сім процедур. Також ванночки з гілок хвої і солі чудово допомагають при радикуліті, лишаї.
  5. Щоб поліпшити кровообіг в суглобах і уникнути артриту корисні ванночки з ялинової хвої. Візьміть дві ємності: одну з гарячим настоєм хвої, інша з холодним. Спочатку опускаємо ноги в гарячу ванночку, потім у холодну. Тримайте зовсім мало, приблизно 15 секунд. Щоб збільшити ефект додайте в кожну ємність дві ложки солі.
 
 
Користь від шишок
 
 
Користь ялини/сосни не тільки в хвої, також цілющою дією володіють і шишки.
 
  1. Остеохондроз неприємне захворювання, давайте спробуємо полегшити перебіг хвороби шишками. Гарненько промийте шишку, залийте її окропом і залиште на ніч, закривши склянку. З ранку випийте половину склянки і знову додайте киплячу воду. На наступний ранок треба випити весь стакан. Увечері приготуйте новий відвар, візьміть іншу шишку. Лікуватися треба довго - 62 дні. 14 днів пийте відвар, використайте сім шишок. Потім перерва на 10 днів і знову два тижні п'ємо відвар. Полом 10 днів відпочиваємо і два тижні п'ємо. Всього вам потрібна 21 шишка. Намагайтеся пити натщесерце. Робити два курси на рік.
  2. Молодняк зелених шишок добре настоювати на горілці і пити при високому тиску, щоб послабити біль при виразці шлунка і гастриті.
  3. Як зробити настоянку? Шишки подрібнити і залити горілкою 1:10, поставити в тепле місце на тиждень. Пити по столовій ложці цілий місяць, три рази до їди. Фітонциди хвої чудово очищають, дезінфікують повітря від різних мікробів. Просто нарвіть букети з хвої і розставте по всій квартирі, обов'язково три рази на рік - взимку, навесні, восени.
  4. Візьміть ялинові гілки, покладіть у відро і залийте окропом - ваш будинок наповниться цілющим ароматом. Можна капнути у воду лимонного соку.
  5. Хвойні голочки можна просто розжовувати, трохи пожувати і виплюнути.
 
Хвойні голки мають таку дію:
 
  • дезінфікуючу;
  • загальнозміцнюючу;
  • протизапальну;
  • сечогінну;
  • відхаркувальну.
 
Але застосовувати треба не менше трьох тижнів. Голочки можна зберігати в холодильнику два місяці, закритими.
 
 

Корисні властивості чаю хвойного

 

Корінні сибіряки давно знають про корисні властивості хвойного чаю. Чай з хвої сосни або інших хвойних дерев – перший засіб від цинги. Допомагає такий чай і при простудних захворюваннях, при кашлі.

Корисний хвойний чай також при таких захворюваннях, як:

Хвороби серця;

Варикозне розширення вен;

При захворюваннях нирок і сечового міхура;

Втома;

Склероз;

При порушенні зору;

Для ясності розуму;

 

Хвойний чай в цілому справляє на організм оздоровлюючу дію, уповільнює процеси старіння. Останнім часом вчені зацікавилися протипухлинними властивостями хвойного чаю.

 

Так що ж такого корисного в чаї з хвої, якщо він володіє такими корисними властивостями?

 

Вітамін С. Хвойні голки багаті на вітамін С. Цей вітамін легко отримати при заварюванні голок хвої, особливо, якщо додати ще кору дерева.

 

Соснова кора містить флавоноїди, які посилюють дію вітаміну С. А кількість вітаміну С у хвої в п’ять разів більше, ніж у лимонах.

 

Вітамін А. вітамін А один з головних антиоксидантів. Він необхідний для хорошого зору (особливо в умовах поганої освітленості), нормального стану шкіри і волосся. Не останню роль вітамін А відіграє у виробництві червоних кров’яних клітин – еритроцитів.

 

Містяться в хвойних голках і інші вітаміни: В1, В2, В3. Крім вітамінів такі мінерали, як кальцій, натрій, калій, фосфор, залізо.

 

Як було вже сказано вище, в хвойний чай при заварюванні можна додати кору. Кора хвойних дерев багата складними флавоноїдами: проантоцианидинами – потужних антиоксидантів. Цей клас антиоксидантів в 50 разів сильніше вітаміну Е і в 20 разів, вітаміну С.

 

Біофлавоноїди кори сосни дуже корисні для зміцнення капілярів і серцево-судинної системи, допомагають захистити організм від дії вільних радикалів, запобігаючи пошкодження клітин і ДНК.

 

Користь чаю з хвої для здоров’я людини

 

Чай з хвої має приємний смак і запах. Цей чай спочатку дуже м’який зі слабким солодким смаком. Його можна пити як для профілактики, так і зміцнення організму в цілому.

 

Для профілактики ГРЗ і ГРВІ

Спробуйте хвойний чай під час сезону застуди та респіраторних захворювань. Хвойний чай добре допомагає при кашлі, допомагає виводити слиз із бронхів і легенів. Навіть якщо просто вдихати пари завареного чаю, можна полегшити напади кашлю.

Проти цинги

Великий вміст вітаміну С робить хвойний чай відмінним засобом для профілактики і проти цинги. Першими ознаками цинги є слабкість і млявість, з подальшим утворенням на шкірі плям. Ясна стають рихлими, кровоточать. У більш важкій формі з’являються відкриті рани, що кровоточать, лихоманка, випадають зуби. Якщо не лікувати цингу, то це захворювання може призвести до смерті.

При грипі

В голках хвої міститься шікімова кислота, яка є основою для одержання такого засобу, як «Таміфлю», що входить до складу препаратів проти грипу.

Проти атеросклерозу

Хвойний чай покращує роботу гладких м’язів, очищає кровоносні судини, попереджаючи утворення бляшок.

Протипухлинний ефект

Хвоя володіє сильними антимутагенними, антиоксидантними та антипроліферативними властивостями, які допомагають запобігати зростання ракових клітин. Разом вони дають на організм протипухлинний ефект. Останнім часом вченими багатьох країн ведуться дослідження в цій області і були отримані гарні результати при лікуванні раку на перших стадіях захворювання.

Вчені пояснюють такий результат тим, що хвойний чай містить більшу кількість антиоксидантів, ніж інші чаї.

 

Хвойний чай стане прекрасною альтернативою кофеїну для тих, хто звик вранці вживати велику дозу кофеїну. Він дасть приплив енергії і бадьорості не гірше кави.

 

Як зробити хвойний чай

 

Для приготування чаю підійде хвоя будь-якого хвойного дерева за винятком тих видів, які є отруйними. Але більшість хвойних дерев безпечні для людини: сосна, ялина, ялиця. Голки цих рослин можна використовувати для заварювання чаю.

 

Для заварювання зберіть свіжу хвою. Більш яскраві з них – це приріст поточного року, а значить, вони більш молоді і дадуть кращий смак і колір чаю.

 

Перед заварюванням промийте голки у воді, щоб змити весь бруд і пил.

 

Наріжте їх на маленькі шматочки.

 

Закип’ятіть воду і залийте хвою. Розмішайте дерев’яною ложкою.

 

Прокип’ятіть при слабкому кипінні 20 хвилин. Потім дайте настоятися ще 20 хвилин. Можна залишити настоюватися на ніч.

 

У готовий чай додати сік лимона, мед або цукор за смаком.

 

Протипоказання чаю з хвої

 

Не потрібно замінювати хвойний чай замість прописаних ліків. Перед застосуванням, особливо при наявності хронічних захворювань, обов’язково потрібно проконсультуватися з лікарем.

 

Не можна вживати чай з хвої вагітним жінкам. Хоча це не підтверджено дослідженнями, але таке вживання може призвести до переривання вагітності і викидня.

 

Як заготовити хвою

 

Голки хвої можна заморозити або висушити. Для заморозки наріжте голки маленькими шматочками. Складіть в пакет або контейнер і заморозьте як звичайну зелень або овочі.

 

Сушити голки краще в електросушарці. Можна в кімнаті або на балконі, прикривши їх від сонця.

 

Сушені голки можна зберігати в банці або змолоти їх в порошок в блендері або кавомолці.

 

Придбати лісовий чай, який містить соснові та ялинові голки, можна у крамниці.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
1 коментарій Додати коментар
avatar
1 Даша Литвин • 20:42, 07.12.2021 [Матеріал]
Насаджувати соснові дерева надзвичайно потрібно. Тому що автори статті на https://save24.me/insurance стверджують, що крім вітаміну С у хвої також міститься провітімін А (каротин), вітаміни Е, К, Р, В1, В2, В6, РР і Н. За складом хвоя не тільки не поступається аптечним мультивітамінів, але і перевершує їх, тому що в ній все вітаміни натуральні.
avatar