Головне меню
МОХ

Це вічнозелена рослина, яка росте всюди, де є вологість та обмеження сонячних променів. Це унікальний витвір природи, який робить природу більш красивою. Незважаючи на красу, мох володіє також багатьма корисними властивостями, які можуть допомогти людині в часі перебування на природі. Мох є всюди, де росте ліс чи густі кущі, де достатньо вологи і куди важко потрапляти сонячним променям. У горах мох може просто повністю встеляти північні схили гір. Є різні види моху, проте у практичній стороні значення має густий сфагнум, який, завдяки багаторічному перебуванню на певній ділянці, може утворювати багатометрові суцільні пласти густого покриву.

  1. Мох для сну. Не обов’язково брати із собою спальники, коремати тощо для того, щоб спати на землі чи у палатці, чи просто сидіти чи лежати біля вогнища. Це все – зайве, якщо Ви знаєте, що у місці вашого перебування на природі є достатня кількість моху. Можна спати одразу ж на ділянці з мохом, можна його вибирати пластами і вистеляти необхідну ділянку для нічлігу. Єдине зауваження – мох не повинен бути мокрим, якщо він зібраний на болотах, і бажано деякий час пласти моху протримати біля вогнища, мається на увазі біля диму, щоб можливі небезпечні тварини – як от кліщі, змогли покинути мох під дією тепла вогню і диму. Просто розмістіть пласти моху довкола вогнища чи на гілках, розміщених над вогнищем і все – мох і просохне і позбудеться неприємних сусідів. Якщо мох сухий, та якщо ночі є досить холодними – пласти моху можна вдягти під верхній одяг, що дозволить утворити додатковий ізоляційний шар одягу, що відповідно дозволить додатково вберегтися від холоду. Мох ідеально підійде в якості наземного покриття, в якості одіяла і подужки.
  2. Мох для фільтрації води. Мох сам по собі має природні властивості очищення води від всякої гадості та болота. Тобто у місцях скупчення моху за умови протічної води, воду можна пити без додаткових фільтрів. Зібраний мох можна носити із собою і в разі потреби пити воду із сумнівного джерела, можна скомпресувати мох у примітивну губку і пропустити через неї воду, звісно ж варто також в середину губки помістити роздріблене вугілля від вогнища, це ще більше дозволить очистити воду від забруднення, проте слід пам’ятати, що жодні природні фільтри не здатні захистити від дії шкідливих мікроорганізмів, які можуть міститися у воді, тому після очищення води від каламуті, дрібних частинок, слід воду обов’язково прокип’ятити.
  3. Мох в якості труту. Висушений мох – це ідеальний трут, який дозволяє розвести вогнище із простої іскри. Він не розсипається і з нього можна легко зробити «гніздо» для іскри, не важливо, чим розпалювати – іскрою огнива, сфокусованим сонячним променем лінзи, дерев’яним дрилем чи банальними сірниками.
  4. Мох для укриття. В якості утеплення укриття, мох одразу ж виконує дві функції: його пластини для укріплення стін укриття дозволяють утримувати тепло та захищати від зовнішніх стихій: холоду, дощу, вітру. Для цього мох слід вибирати, підкопуючи трохи глибше, аніж для вищевказаних потреб – бажано мох вибирати із землею, повністю укріпленими коріннями із глиняним шаром.
  5. Мох як ліки. В даному випадку мова йде про ісландський мох, він росте всюди, де висота гір досягає 1 і більше кілометрів або в північних широтах. Він дуже корисний в якості відхаркуючого засобу для лікування кашлю, тобто застуд, бронхітів, запалень. Відвари х ісландським мохом та хвойними гілками чи зеленими шишками дуже добре лікують симптоми та наслідки легеневих хворіб. Щоб не переплутати його з іншим видом моху, наприклад, у Карпатах він часто росте разом із високогірською брусницею.

 

 

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar