Головне меню
Визначення захисних властивостей місцевості

Використання захисних властивостей місцевості є одним із важливих завдань захисту особового складу підрозділу від зброї масового ураження. Захисні властивості місцевості визначаються головним чином характером рельєфу і рослинного покриву.

Вивчення захисних властивостей рельєфу. При вивченні захисних властивостей рельєфу перш за все враховують наявність, напрямок і розміри висот, вододільних хребтів, річкових долин та інших великих форм рельєфу, перевищення їх над навколишньою місцевістю і крутизну схилів. Такі характеристики визначаються на карті по зображенню і густоті горизонталей, їх конфігурації, за відмітками висот і пояснювальним підписам (оцифровки).

Отримавши по карті такі дані і знаючи вплив різних форм і деталей рельєфу на ослаблення або посилення вражаючої дії засобів масового ураження, роблять практичні висновки про використання даної місцевості для укриття і захисту підрозділу.

Вивчення захисних властивостей лісу, ґрунтів і землі. При оцінці захисних властивостей лісу враховують породу, густоту, висоту і товщину дерев. Для цього достатньо прочитати по карті пояснювальні умовні знаки і цифрову характеристику, показану на масиві лісу. Знаючи такі характеристики, можна зробити досить обґрунтовані висновки про можливого ступеня зменшення вражаючої дії засобів масового ураження і вжити заходів захисту від нього.

При оцінці впливу місцевості на дію зброї масового ураження противника треба з'ясувати також характер грунтів і грунтів. На карті деякі грунту і грунти показані умовними знаками (солончаки, піски, кам'янисті розсипи), а про деякі з них можна судити за непрямими ознаками (наприклад, наявність соснового лісу свідчить про піщаному грунті, кам'янисті грунти найчастіше поширені в гірських районах, торф'яні грунти характерні для лісисто-болотистій місцевості).

В результаті вивчення захисних властивостей місцевості визначають:

- Несприятливі (в сенсі поражаємості) ділянки в районі розташування і в напрямку дій підрозділу;

- Природні укриття, які можна використовувати в цілях захисту особового складу і техніки;

- Заходи по найкращому використанню захисних властивостей місцевості при обладнанні укриттів для особового складу і техніки.

У всіх випадках вивчення і оцінка місцевості проводяться з урахуванням виду майбутнього бою або виконуваній бойового завдання. У кожному разі висновки про місцевість матимуть свої особливості. Наприклад, при оцінці місцевості в передбаченні настання визначають:

- Захисні властивості місцевості і їх вплив на організацію захисту від ядерних ударів в ході наступу;

- Маскують властивості місцевості і їх вплив на потайне зосередження, розгортання і маневр в ході бою;

- Наявність і стан дорожньої мережі, можливості руху поза дорогами;

- Наявність природних перешкод в напрямку настання і їх вплив на хід бою. В обороні встановлюють:

- Ступінь впливу місцевості на вибір переднього краю оборони і позицій в її глибині;

- Наявність і характер природних перешкод перед переднім краєм оборони і їх вплив на вибір противником напрямків атаки, особливо настання його танків;

- Ділянки місцевості, що підвищують живучість оборони, і напрямки, що обмежують застосування деяких видів бойової техніки противником;

- Густоту і напрямок доріг, які можуть бути використані противником для настання, і можливість руху підрозділів і техніки противника поза дорогами.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar