Головне меню
Дерев'яна ложка своїми руками

Виготовлення дерев'яних ложок - простий і захоплюючий процес, що дозволяє доторкнутися до вікових традицій декоративно-прикладного мистецтва. Для створення таких виробів потрібно мінімум інструментів і матеріалів. Виготовлення ложок своїми руками - це прекрасна можливість відточити базові навички різьблення і краще відчути, як веде себе дерево і різальницький інструмент. Ви можете експериментувати з формою і розмірами ложки, а також дизайном її ручки, створюючи унікальне начиння, що відрізняється не тільки декоративністю, але і функціональністю.

З чого роблять дерев'яні ложки?

З якого дерева краще вирізати дерев'яний посуд? Це важливе питання хвилює всіх початківців різьбярів. Для вирізання ложок найкраще підходять заготовки з твердої деревини листяних порід - осики, ясена, клена, берези, в'яза, горіха, вишні або клена.

 

Початківцям різьбярам краще використовувати липу. Ця деревина м'якша і легка, володіє рівномірною щільністю і добре стругаєтся у всіх напрямках. Для набуття досвіду та відпрацювання базових навичок різьблення, це найбільш підходящий матеріал. Крім іншого, вироби з липи не схильні до викривлення і не виділяють дубильних речовин.

 

Хвойні дерева не підходять для виготовлення ложок через свою високу смолистостість і характерний запах. Також уникайте екзотичних тропічних порід деревини, таких як тик, які можуть бути токсичними.

 

Як заготовки можна використовувати дощечки або ж розколоти цілу колоду-кряж на невеликі полінця. Перший варіант - більш практичний, другий - більш традиційний. Орієнтація деревних волокон в заготівлі визначає симетричність візерунка чаші ложки.

 

Набір базових інструментів

 

Для виготовлення дерев'яної ложки своїми руками знадобиться мінімальний набір простого інструменту:

  • Ніж. Для різьблення по дереву краще використовувати саме Богородський ніж. Його двостороння заточка дозволяє однаково зручно працювати як «від себе», так і «на себе», а вузький носик дає можливість зрізати деревину по внутрішніх лініях.
  • Ложкоріз (скобель). Це стамеска з крутим вигином, призначена для вишкрібання деревини в поглибленнях і обробки внутрішніх стінок при різьбі посуду. Альтернативою ложкорізу може стати широка Клюкарза або звичайна напівкругла стамеска.
  • Пряма стамеска - використовується для рівного зрізання масиву дерева з заготовки.
  • Струбцина - необхідна для зручної фіксації деревини.
  • Напилок для чорнової обробки і наждачний папір різної зернистості (320, 180 і 120) для бездоганного шліфування виробу.
  • Штихель - тонкий сталевий різець, для створення декоративного різьблення на ручці.

 

Як вирізати ложку з дерева: покрокове керівництво

 

Використовуючи шаблон, перенесіть малюнок верхнього і бічного вигляду на дерев'яну заготовку. Зверніть увагу, щоб орієнтація деревних волокон була поздовжньою, в цьому випадку ложка буде мати максимальну міцність.

 

Зафіксувавши заготовку струбциною, приступайте до грубого формування чаші. Для цих цілей використовують ложкоріз, але можна обмежитися і звичайною напівкруглою стамескою або широкою Клюкарзою. Вибірку деревини виробляють у напрямку волокон. Поглиблюючи чашу, не забувайте, що потрібно залишити невеликий припуск по товщині для чистового підрізування і шліфування.

 

Видовбати чашу на заготівлі прямокутної форми значно зручніше, оскільки милиця жорстко фіксована і зберігає стабільність.

 

Коли поглиблення сформовано, можна приступати до зрізу зайвого масиву в горизонтальній і вертикальній площині, слідуючи по верхньому і боковому контуру. Для цього найзручніше використовувати лобзик або стрічкову пилку, але при бажанні можна виконати всі маніпуляції прямою стамескою або ножівкою.

 

Використовуючи Богородський ніж, обтесують опуклу частину ложки. Широкою стамескою надаємо чаші ідеально рівну округлу форму. За допомогою ножа і стамески опрацьовуємо форму ручки.

 

Використовуючи ложкоріз, виконайте чистове підрізування чаші і акуратне вирівнювання її країв.

 

Шліфування виробляють в два-три проходи, кожен раз зменшуючи зернистість абразиву.

 

Порада!

При контакті з водою навіть ідеально відшліфована поверхня може почати ворситися. Піднятий ворс не псує зовнішній вигляд ложки, але неприємно відчувається в роті. Тому, якщо ви плануєте використовувати власноруч виготовлений посуд за прямим призначенням, можете вирішити цю проблему старим перевіреним способом. Після шліфування ложку мочать і ретельно висушують, проходячи заново дрібнозернистим абразивом. Цю процедуру повторюють два-три рази.

 

Чим покрити дерев'яну ложку для їжі?

 

Фінальним штрихом створення дерев'яної ложки є її обробка оздоблювальним складом. І тут, як правило, виникає багато питань. Якщо ви вирізуєте декоративну ложку, то все просто: її можна пофарбувати фарбою, нанести будь-яке лакове покриття або обробити воском. З виробами, які планується використовувати за прямим призначенням, все складніше. Вибираючи склад для просочення, важливо щоб він був практичним і безпечним.

 

Колись для обробки дерев'яних ложок використовували і продовжують використовувати лляне масло. Таке просочення екологічне, має антибактеріальні властивості, підкреслює текстуру дерева, просте в нанесенні. Але її доведеться періодично оновлювати. При цьому, використовуючи в якості обробки сире лляне масло, з часом воно може почати передавати їжі неприємний прогірклий запах.

 

Більш практичним вирішенням цієї проблеми є використання спеціальних мінеральних масел для обробки дерев'яного посуду. Таке просочення наділяє поверхню водовідштовхувальними властивостями, при цьому не утворює плівки - пори залишаються відкритими і деревина продовжує дихати. Мінеральні масла не впливають на смак їжі і більш стійкі.

 

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar