Головне меню
Вогняний ріжок

Цьому пристосуванню більше півтори тисячі років. З тих пір, як нашим предкам-слов'янам стали доступні береста і ковальська справа, розпалювати вогонь в умовах дикої природи стало значно простіше. Втім, інших умов у наших предків часто і не було.

Пристрій цей древні слов'яни називали вогневим ріжком. І призначалося воно для розпалювання вогню на вітрі, взимку і в умовах високої вологості. Це було щось на кшталт давньоруської берестяної запальнички.

Вогневої ріжок складався з берестяної трубки, обв'язаною по колу шнурком або просто корінцем дерева. Нижній край трубки був зрізаний трохи навскоси, для зручності використання. А всередині містилися пучок трави і «паленка». Що таке «паленка»? Це шматочок тканини, спалений без доступу кисню. «Паленка» виглядає як чорний крихкий клапоть і дуже добре приймає іскру від кресала. Конструкція простіше нікуди.

Правда, в деяких просунутих системах використовували ще й дві торцеві кришечки, теж з берести. Кришечки не дозволяли вмісту вивалитися або відволожитися. Зазори між зовнішніми стінками трубки і внутрішніми стінками кришечок герметизувати за допомогою бджолиного воску або смоли. Навіть якщо власник ріжка потрапляв під дощ або падав у воду, ріжок з усім вмістом залишався сухим і готовим до використання.

Тепер я розповім, як цей древній пристрій працює.

Спочатку наводимо ріжок в бойову готовність: знімаємо кришечки, злегка розпушуємо пучок трави всередині запальної трубки, а шматочок паленки висуваємо ближче до нижнього, обрізаного навскіс, кінця.

Далі нам потрібно отримати гарячу іскру. Отримати її можна, б'ючи по шматку кремнію залізним бруском - кресалом. Можна і просто бити каменем об камінь, але іскри виходять більш холодними.

Заняття це вимагає величезного терпіння і зосередженості. Іскри викрешуються, але летять зовсім не туди, куди тобі треба. Або кремінь раптом вислизне з пальців в сніг, або розколеться на дві частини. Часто дістається кресалом по пальцях ... Загалом, для того, щоб добути таким способом іскру, потрібно мати хорошу практику.

Але ось гаряча іскра нарешті потрапляє на паленки. Паленка починає стійко тліти. Тоді ми повинні пропхати тліючий шматок всередину трубки, до сухої траві, і почати інтенсивно роздмухувати вогонь. Дуємо в нижній кінець ріжка, а з верхнього починає йти дим.

Ідея тут в тому, що береста акумулює тепло і тому вогонь від паленки дуже швидко передається траві, а від трави загоряється і береста. Всередині трубки створюється справжнісінька пічна тяга! І через кілька секунд з верхнього отвору ріжка виривається довгий язик полум'я. Береста починає яскраво горіти. Тоді потрібно підсунути палаючий ріжок під заздалегідь заготовлений хмиз для багаття. Температури горіння досить для того, щоб розпалити вогонь навіть в сиру погоду.

Ось такий цікавий і корисний пристрій, в числі іншого, залишили нам у спадок наші предки. Можливо, в наш час воно не є таким актуальним, як, наприклад, таблетки сухого спирту або спеціальна розпалка, але знати про вогненний ріжок все ж слід.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
2 коментарія Додати коментар
avatar
0
1 coolstalker79 • 20:48, 05.11.2018 [Матеріал]
интересно
avatar
0
2 coolstalker79 • 20:49, 05.11.2018 [Матеріал]
интересно
avatar