Головне меню
Як добути вогонь в екстремальних ситуаціях

Незважаючи на стрімкий розвиток технологій, людина все ж не може обійтися без живого вогню. Життя сповнене сюрпризів і несподіванок, тому буде незайвим знати як добути і утримувати вогонь в непередбачених ситуаціях.

Необхідні матеріали для розведення багаття

Вогонь для людини, яка потрапила в складну ситуацію, буває вкрай необхідним. Причому не тільки фізично, а й психологічно. Вивчивши прості способи і володіючи терпінням, при невеликій практиці можна навчитися добувати вогонь за допомогою підручних матеріалів.

Для розведення багаття спочатку необхідно підготувати матеріал. Для цього знадобиться трут, розпал і паливо.

В якості трут використовується матеріал з низькою температурою спалаху:

- суха кора дерев, розтерта на волокна;
- трава;
- листя;
- мох;
- пташиний пух;
- вата;
- ганчір'я;
- стружки, тирса;
- вовна;
- папір;
- гума.


Невелика водонепроникна коробочка з сухим трутом завжди повинна бути з вами. У ній також може знаходитися кремінь з кресалом.

Наступний матеріал - розпал. Він необхідний для отримання вогню шляхом додавання до тліючого труту. В якості розпалу використовуються тонкі прутики, голки хвойних дерев.

Нарешті, паливо. Паливом може бути: дерево, гілки, пучки сухої трави, торф або сухий послід тварин.

Способи добування вогню підручними засобами

Перша умова при спробі розведення вогню, пошук безвітряного місця. Якщо такої можливості немає, то треба повернутися спиною до вітру.

1) Найдавніший спосіб добування вогню за допомогою саморобної лучкової пили і шматка дерева. Цей спосіб корисно знати сучасній людині, коли вона вирушає в подорож.

Береться пряма суха паличка довжиною 30-35 см і діаметром 3 см. Один кінець заточується, другий обробляється до округлення. Потім знаходять невелику дощечку з непрямим отвором посередині. Отвір необхідно підігнати так, щоб заокруглений кінець палички вільно входив в нього. Дощечка повинна зручно поміщатися в руці.

З пружної гілки робиться лук. Довжина гілки близько 1 метра. Тятивою може служити міцна мотузка, шкіряний ремінь. Капронова мотузка не рекомендується, так як буде тільки ковзати.

Дошка під основу береться з м'якого дерева (бажано верба). Розміри її близько 30 см в довжину і 5 см в ширину. В одному з довгих країв дошки робиться конусоподібний наскрізний отвір, так щоб загострений край палички збігався з ним. Поруч з отвором підкладається трут. Фіксується дошка, наступивши на неї однією ногою.

Потім паличка обертається один раз тятивою лука і загостреним кінцем вставляється в отвір дошки. Другий кінець палички вставляється в отвір дощечки, яка знаходиться в руці. Переміщаючи лук, за рахунок тертя доводять спочатку до появи диму з дошки з гострим кінцем палички. Під час інтенсивного тертя утворюються тліючі вуглини, які потрібно обережно перемістити на трут і просто роздувати до появи вогню.

Добувають вогонь за допомогою кременю з кресалом, тримають їх над трутом. Б'ючи кремінь об кресало або навпаки, слід довести процес так, щоб іскри потрапляли на трут і при початку тління роздмухують вогонь.

2) Можна отримати вогонь за допомогою акумуляторної батареї. Приєднують до клейм по шматку ізольованого проводу. Потім кінці дроту закорочують (слід бити одним кінцем дроту об інший) між собою для отримання іскор.

3) Добути вогонь можна і за допомогою лінзи в сонячну погоду. Сфокусувавши промінь сонця на трут, чекають появу його тління.

4) При наявності ліхтаря. Викручується з ліхтаря рефлектор. Трут або сигарета вставляється в отвір для лампочки. Направляючи рефлектор проти сонця, знаходять точку сходження сонячних променів. До цієї точки підсувають трут і чекають початку тління.

Знання цих прийомів може не раз виручити вас з біди і навіть зберегти життя.
 

 

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar