Головне меню
БУШКРАФТ: РИБОЛОВЛЯ. ПОХІД ВИХІДНОГО ДНЯ 14.05.2016

Риболовля 14.05.2016р. на ріці Сівка Калуського району.

Погода мінлива, сонячне небо почали заміщати хмари грозового фронту, який циклоном рухався бумерангом спершу із заходу на схід, тоді зі сходу на північ.

 

 

Після обіду вирішив пройтися спінінгом по ріці на декілька кілометрів. Ловив на вертушку №1, сріблясту. Так, як вечірня пора ще не настала для ловлі окуня і щуки, я вирішив спробувати половити головеня. Для цього вирішив обловлювати спершу вузьке мілководдя із більшою швидкістю потоку води, так як чути було гучні сплески риби на цих ділянках води. Відчувалися декілька слабких ударів невеликих головенів. Після п’ятдесяти метрів вниз по течії попався невеликий кленчук. Його з собою я і забрав.

 

 

Помітив страшну особливість. Аграрна фірма Даноша посприяла фактично екологічній катастрофі на ріці через постійне удобрення прибережних полів хімічними добривами та зрошування хімікатами для боротьби з паразитами. Ця проблема загострюється ще по тій причині, що це зрошування відбувається під час нересту риби, і про це повідомляє оголошенням саме ця ж Даноша. Як наслідок, ікра гине, риба гине. Та прямий наслідок використання добрив – це знищення річки шляхом різкого заростання водоростями. Водоростями заростають не тільки розширені ділянки русла річки із слабшою течією – «ями», але й швидкі вузькі ділянки, власне вся річка перетворюється на болото. У червні-липні в спеку водорості гниють, насичуючи води отруйними газами, позбавляють кисню та своїм гниттям роблять воду «гнилою» - непридатною для життя мікроорганізмів, риби, річкової фауни. В цей період річка в буквальному значенні смердить газами, бо вона гниє. Як наслідок знищується мікрофауна, а значить і риба.

Фактично неможливо зробити жодної проводки, не зачепивши блешнею за водорості.

 

 

Пройшов до місця дислокації, розвантажився. Розпалив вогонь огнивом, в якості труту використав пух від цвітіння прибережних кущів верби. Пуху слід збирати багато, трава повинна бути суха, щоб одразу ж спалахнути після секундного загоряння пуху.

Був випадок 5-ти хвилинного проливного дощу, коли раптово з неба почало лити, як з відра, все кинув, моментом підбіг метрів зо 20 до густого куща глоду, щоб не промокнути, проте став досить мокрим за кілька секунд бігу.

 

 

Вогонь на  той час досить сильно розгорівся, дощ йому не помішав.

Приготував мівіну, свою класичну похідну страву.

Розпатрав головеня, посолив сіллю, яку завжди ношу із собою.

Із прибережного болота витягнув кущ рогозу, якого в народі помилково називають очеретом чи комишом. Відрізав товсту частину рогозу, у ніжній м’якоті гострим патичком видовбав отвір по діаметру розміру риби. Потрошеного і посоленого головеня без голови засунув у цей отвір, замотав листям того ж рогозу, щоб м’яка м’якоть не згоріла одразу ж. Голову риби вирішив трохи піджарити і провести експеримент, розмістити у ділянці річки з великою ямою та більшим плесом з ґрунтовим дном з надією приманити потенційного рака. Те ж саме зробив з тельбухами риби. Проте чи в цій ямі раки живуть, я не знаю, вирішив спробувати. Як виявилося пізніше, нічого з того не вийшло.

 

 

Скажу чесно, рибка вийшла дуже смачною.

Після перекусу вирішив пройти назад додому той же маршрут. Уловом порадував мене лише один окуньок-матросик на долоню. Проте риболовля сьогодні була вдалою і заряд позитивного настрою був отриманий.

 

 

В ході риболовлі помітив багато ондатр чи нутрій, майже в кожній «ямі», весь берег проточений підземними ходами цих водяних гризунів, вони настільки стали наглими, що за півметра від мене вільно пропливали туди-сюди. На відмітку собі візьму, що в сезон полювання слід долучити їх до «чорного списку», трохи відстріляти, бо через них риби в річці катастрофічно поменшало після зимових «ямових пасток» - місцях зимівлі риби, при ситуації, коли ондатра всю рибу виїдає, а рибі нема куди дітися. Часто в таких ямах після зимівлі нічого живого не залишається. Кількість ондатр / нутрій в ріці слід регулювати. Та й шкурки у них користуються цінністю.

Хмари в той день були надзвичайно красивими і захоплююче величними. Всюди вирувало весняне життя, жаби, цвіркуни, річкові та польові птахи.

 

 

Весь берег зарослий молодими листями борщівника - надзвичайно отруйної рослини, яка попри токсичну отруту має властивість призводити до дуже серйозних опіків, коли сонячне проміння (ультрафіолет) потрапляє на уражену шкіру. Тому слід бути дуже обережними.

 

Популярні публікації

17.02.2016, 20:19
Дотик природи. Записки від 01.01.2016р.
25.01.2020, 20:23
ПОХІД ВИХІДНОГО ДНЯ. ЗИМОВИЙ КОП. 18.01.2020
13.01.2019, 21:35
Бушкрафт: похід вихідного дня: кора берези, пошук фетвуду, голки сосни і ялини, підгодівля лісових птахів
23.12.2019, 19:44
ПОХІД ВИХІДНОГО ДНЯ 21.12.2019 РОКУ. ВЕРБОВИЙ ДЕНЬ
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar