Головне меню
БУШКРАФТ: ПОЛЮВАННЯ. ЖОВТЕНЬ 2019 РОКУ

За моїми спостереженнями, жовтень в плані полювання – це виключно санітарний місяць, принаймні так є у нашій місцевості. Він завжди починається з похолодання, яке дає сигнал птиці перекочовувати на південь чи згуртовуватися у місця підготовки до перельоту (великі водойми, ріки). Не оминула ця схема у цей рік – на жовтень у нас не залишилось жодної качки. Або вони уже відлетіли у теплі краї або перемістилися у місця зимівлі. Наші ріки, шириною до 5 метрів, уже не можуть їм забезпечити потреби, як от жирування перед зимівлею чи для скупчень з метою масового вильоту.

 

Мій режим полювання – з 7:00 ранку уже біля ріки у суботу і після 15:00 у неділю. Проходжу дві річки, щоб виявити качку, яка зазвичай, після нічного перельоту залишається на ріках, але в жовтні жодної не бачив. Опісля починаю бродити полями і городами у пошуках куропатки, в нас її трохи є. Що цікаво, в суботу вранці при виході на угіддя куропаток море – всі вони «крячуть» і буквально з-під ніг зграями злітають, але в цей час нічого не видно, а на рівень неба вони не підіймаються, щоб їх побачити. До світанку вони перекочовують буквально під самі хати і будинки в селі, що унеможливлює проводити полювання на них. За 20-30 метрів на людських городах вони пасуться до самого вечора, тоді знову на ніч перекочовують у поля. За цілий жовтень на полях, де дозволено полювати, у мене з-під ніг вилетіла тільки одна куропатва, яку я провтикав, бо думав, що має бути більше курочок, мабуть, хижак чи мисливці зграю спустошили, хоча особисто я з зграї 10 голів беру 2-3 голів максимум, - їм ще треба пережити зиму, голод і хижаків, щоб на весну відтворитися.

 

Припутень відлетів ще вкінці вересня, на жовтень залишилась зграйка з 4 осіб. Вкінці жовтня їх уже не було видно, хоча одного разу натрапив був на свіже пір’я припутня – мабуть яструб одного вполював.

 

На початку жовтня спостерігав відліт гусей, в один день пролетіли три стаї. Високо, не сідали у нас.

 

Спробував одного дня обійти підлісся у пошуках вальдшнепа, всюди дуже сухо, мабуть вони перекочували десь у вологіші місця у пошуках черв’яків і слимаків, хоча таки неочікувано спугнув одну пару вальдшнепів – вони були в купі на одному місці, щось шукали у свіжому посліді корови. На жаль, не встиг зробити вистріл – вони заховалися у густому молодому лісі.

 

Як я уже казав на початку, жовтень щороку – це санітарний місяць, тому відсутність дичини не означає невдале полювання – боротьба з шкідниками є не менш захоплюючим заняттям. Сороки, сірі ворони, дикі собаки, яструби – їх як завжди валом, тому доводиться трохи урівноважувати баланс у природі, щоб дичина могла безпечніше пережити зиму. На жаль, наше пострадянське психічно-хворе суспільство проти цього, проте тільки завдяки санітарним відстрілам у нас досі зайці і куропатки не вносяться у Черковну книгу і все це завдяки правильним мисливцям.

 

Прекрасна тепла осіння погода жовтня дозволила чи не кожний вихід прикрасити хвилинкою романтичного привалу із ізюминкою лісової кухні. Годинка відпочинку: вогонь, гаряча кава, супчик на дровах, перекур і милування природою – це те, що необхідно для відновлення психологічного здоров’я, порив у лоно дикої природи, забуття побутових і робочих проблем, гіпнотична релаксація від тиші дикої природи, подуву вітру і шелесту листя, милування колоритом осіннього різнобарв’я, спостереження за природою і смачний сніданок/обід – це загальнодоступний шматочок чоловічого раю на землі, про який догадуються добрі дружини і якого не розуміють погані дружини,  хоча мені пощастило і в мене чудова дружина!

 

З виходом на вальдшнепа в лісовій місцевості мав нагоду натрапити на полі на білого гриба – єдиного, але великого – це перший гриб (не рахуючи печериць) за останні 4 місяці катастрофічного неврожаю цього року. Супутньо на тому ж місці знайшов ще двох червоняків і все. В лісі посуха страшна, жодного гриба не знаходив, а на полі ці «виживші» мабуть брали силу росту з роси.

 

На цьому мої скромні пригоди завершились. Попереду – екстремальний сезон передзим’я і зими. Північні вітри, холодні дощі, похолодання… Весь колорит осені змиє північним фронтом і вся природа зануриться у похмурні, холодні сірі будні, все почне готуватися до зими. Згодом, коли цей пізньо-осінній буревій закінчиться і випаде сніг, все стане спокійним і світлим у природі, хрустітиме морозяний сніжок під ногами, природа перевдягнеться у білі шати і повернеться той, зимовий і по-своєму красивий,  колорит дикої природи з новими мисливськими та бушкрафт-пригодами.

 

Огниво - https://www.bushcraft.in.ua/shop/137691/desc/velike-ognivo

Кукса - https://www.bushcraft.in.ua/shop/137729/desc/kuksa

Щепотниця - https://www.bushcraft.in.ua/shop/137762/desc/pokhidna-pich-shhepotnicja-shhepochnica

Ложка - https://www.bushcraft.in.ua/shop/137727/desc/derev-jana-lozhka-bushkraft

 

   

Популярні публікації

01.10.2019, 09:35
БУШКРАФТ: ПОЛЮВАННЯ І РИБОЛОВЛЯ. ВЕРЕСЕНЬ 2019 РОКУ
06.01.2020, 13:45
ПОХІД ВИХІДНОГО ДНЯ. КРЕСАЛО. ЛІСОВИЙ ЧАЙ
05.08.2020, 01:18
ПОХІД ВИХІДНОГО ДНЯ. ІІ ПОЛОВИНА ЛИПНЯ 2020 РОКУ. РИБОЛОВЛЯ НА МАЛІЙ РІЧЦІ
01.05.2020, 18:24
ПОХІД ВИХІДНОГО ДНЯ 19-20.04.2020 РОКУ. ВІДКРИТТЯ СЕЗОНУ РИБОЛОВЛІ, ЛІСОВА КУХНЯ
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar