Головне меню
Спиртівка своїми руками

Саморобна спиртівка - непогана альтернатива елементу похідної печі, яка має ряд переваг, наприклад, мінімальна вага, компактність розміру, простота використання та дешевизна виготовлення. Вона дозволяє замінити такі складові похідних печей (щепочниць), як паливо: сухий спирт, дрова, синтетичне паливо.

Виготовлення спиртівки не потребує особливих матеріалів чи інструментів, достатньо мати дві алюмінієві банки (газована вода, пиво), ріжучий інструмент (ніж, ножниці) та інструмент для створення отворів (шило, той же ніж чи ножниці, для ідеального виробу - дрелька).

Дана спиртівка не потребує фітіля чи тканини для горіння, принцип дії побудований на відкритому горінні спирту із виділенням газу (спиртована пара), який також горить із бічних отворів, збільшуючи площу та якість горіння та нагрівання.

Важливим моментом для правильного функціонування спиртівки (горіння) являється необхідність доведення деталей близько до ідеальності, тобто, отвори повинні бути максимально круглими, складові спиртівки повинні максимально тісно з"єднуватися з мінімум люфтів, проміжків та щілин, щоб спиртова пара (газ) отримувала достатньо тиску для інтенсивності виділення саме через ті отвори, які для цього передбачені (бічні), а не через люфти (щілини) між деталями спиртівки. Також важливим є ідеальність плоскості та рівності спиртівки, щоб спирт і спиртова пара не накопичувалися з одного краю, ігноруючи протилежний.

Отже:

1. Відрізаємо дві нижні частини банок (дно). Для рівності можна попередньо обмалювати банки маркером або надрізати ножем. Висота першої частини повинна бути близько 2.5 см. Висота другої - 3.5 см. В залежності від очікуваного розміру спиртовки, можна варіювати висоту донних частин банок, зберігаючи пропорції.

2. З середньої частини банки відрізаємо металеву смужку близько 4 см в ширину (вона ж буде висотою). Кінці металевої смужки з"єднуємо разом за допомогою двох вирізів на кінцях, щоб з"єднати кінці смужки, утворюючи циліндр, який слугуватиме газовою камерою в спиртівці. В цьому циліндрі робимо 4 виямки (отвори), через які спиртова пара потраплятиме в імпровізовану газову камеру спиртівки. Ці отвори будуть прилягати до дна спиртівки.

3. Беремо нижню частину спиртівки (та, що вища по висоті (наприклад, 3.5 см) і за допомогою ножниць вигинаємо її краї для того, щоб звузити довжину її краю, щоб верхня частина спиртівки могла налізти на нижню. Вигини слід робити не великими, максимум 0,5 см, щоб верхня і нижня частини спиртівки туго влізали одна в одну без люфтів.

4. Перед тим, як монтувати частини спиртівки одна в одну, слід попрацювати з верхньою частиною (2,5 см). Для цього слід вирізати отвір дна верхньої частини. Для цього можна за допомогою ножа пробити дно декілька разів, утворюючи конусні смужки, які буде легше відрізати і формувати правильне коло отвору. Після того, як отвір зроблемо, слід зробити численні міні-отвори по боках великого отвору, через які проходитимуть спиртові випари з газової камери спиртівки. Отвори спиртівки повинні розміщуватися між краєм спиртівки і краєм внутрішнього циліндра, який ми вирізали в п. 2.

5. Все, складаємо спиртівку і перевіряємо, чи немає люфтів між краями її складових, якщо є, дивимось по обстановці - десь підрізаємо, рівняємо, або додаємо додаткову металеву сміжку в отвори, щоб їх закрити чи створити щільність. За бажанням, можна додатково відшліфувати краї горілки. Спиртівка готова. Заливаємо спирт і запалюємо. Спершу горить спирт в основному отворі спиртівки, виділяючи високу температуру і нагріваючи стінки спиртівки, в результаті чого в газовій камері утворюються спиртові випари, які починають виділятися із бічних міні-отворів і також загоряються. Тому вогню з бічних отворів одразу не буває і слід трохи почекати, щоб пройшов процес випаровування і тоді спиртівка загориться повноцінно.

Увага! Слід дотримуватися правил безпеки при користуванні спиртівок, а саме:

1. Не доливати спирт у спиртівку, поки повністю не погасне вогонь і корпус не охолоне.

2. Не використовувати спиртівку у закритих приміщеннях, палатках тощо.

3. Під час горіння слід впевнитися в тому, що ніщо не зможе спиртівку перекинути, нахилити.

4. Не використовувати спиртівку поблизу легкозаймистих речей.

5. Якщо спиртівка перекинулася, негайно її накрийте щільною тканиною чи використайте підручні, імпровізовані, засоби пожежогасіння.

6. Під час розпалу вогню заборонено тримати руку (голову, волосся) над спиртівкою. Зверніть увагу на дистанцію між полум"ям вогню і рукавом (частиною одягу), не запалюйте вогонь у рукавицях.

7. Категорично заборонено використовувати інші легкозаймисті речовини, такі як бензин, ацетон, керосин тощо.

За матеріалами сайту http://bushcraft.es/blog/

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar