Головне меню
Що таке паракорд

Слово «паракорд» все частіше на слуху. Це не дивно: адже паракорд - дійсно корисна річ, яку широко використовують у виживанні і в побуті.

Свою назву він взяв від Parachute Cord - парашутний шнур. Назва вперше з'явилося ще за часів II світової війни, коли у десантників армії США виникла необхідність в легкому та міцному шнурі для парашутних тросів.

Висаджуючись на полях битв, солдати зрізали стопи своїх парашутів і використовували їх в подальшому. Так, поступово, паракорд обріс великою кількістю способів застосування: допомагав у будівництві укриттів, ремонті та багато іншого.

Згодом, через брак аналогів, паракорд став популярним по всьому світу і сьогодні застосовується в якості звичайної багатофункціональної мотузки як військовими, так і цивільними особами.

Його використовували навіть астронавти (в якості багатоцільового троса під час місії STS-82 другого польоту шатла для ремонту телескопа Хаббл)

 

З ЧОГО ЗРОБЛЕНО паракорд?

Паракорд є легким нейлоновим шнуром з сердечником, сплетений з численних нейлонових ниток. Його можна розділити на дві частини: «оболонку» - зовнішнє покриття, що складається з великої кількості переплетених волокон і так звані «тельбухи» - внутрішній трос, сплетений з декількох одиночних канатиків, кожен з яких в свою чергу складається з безлічі переплетених ниток.

 

ВИДИ паракорду:

Паракорд ділиться на 2 типи: ВІЙСЬКОВИЙ І ЦИВІЛЬНИЙ.

* ВІЙСЬКОВИЙ паракорд називається Mil-Spec Paracord, або ж MIL-C-5040 Type III (Military Specification) - мил-спек, що відповідає військової специфікації.

Він виготовляється лише кількома компаніями в США і здебільшого йде на державні потреби - наприклад, на екіпіровку армійських підрозділів, правоохоронних органів і т.д. Однією з таких компаній є EL Wood Braiding Company.

Виробництво військового паракорду знаходиться під контролем Міністерства Оборони США і сертифіковане Центром промислового постачання Міністерства Оборони США.
Весь військовий паракорд відповідає стандартам якості і регулярно проходить лабораторні дослідження та серію польових випробувань.

* ГРОМАДЯНСЬКИЙ паракорд називається civilian або commercial - цивільний або комерційний.

Уряд США, реагуючи на затребуваність паракорду, дозволив випускати його для цивільних осіб, створивши так звану «комерційну» версію.

Із зростанням популярності паракорду зріс і попит - багато людей хотіли мати подібну «невбиваєму мотузку».

Він випускається багатьма компаніями повсюдно. Комерційний паракорд, як і військовий, має міцність в 550 фунтів (249+ кг) на розрив і майже ідентичні характеристики, однак, відрізняється більш грубою текстурою і більшим діаметром.

Він злегка товстіший через те, що при його виробництві не завжди діють стандарти якості армійського зразка. У всьому іншому - різниця практично мінімальна.

 

РІЗНИЦІ МІЖ ЦИВІЛЬНИМ І ВІЙСЬКОВИМ

Однак, відрізнити цивільний паракорд від військового все-таки можна. Для цього необхідно уважно оглянути місце розрізу і «тельбухи» (внутрішні шнури).

У багатьох дешевих комерційних паракордів, особливо у китайських підробках, всередині оболонки буде 7 чи 8 шнурів, кожен з яких буде сплетений з 2-х волокон.

У військовому ж, справжньому паракорді, налічується рівно 7 внутрішніх шнурів, кожен з яких сплетений з 3-х волокон.

Таким чином, Mil-spec паракорд від дешевої підробки можна відрізнити по діаметру: 7-ми мотузковий по 3 волокна паракорд приблизно 4 мм завтовшки, в той час як підробка на 2 волокна трохи товстіша за 3 мм.

Також, міл-спек версію, що пройшла всі необхідні випробування, відрізняє колір: одна з 7 внутрішніх шнурів буде жовтого з чорним кольору, а всі інші - білого.

У той час, як колір не є принциповим і в основному покликаний відрізняти американську версію від інших країн, кількість волокон є дуже критичною: за їх кількістю (2 або 3) можна відрізняти фабричний паракорд (тобто відповідний необхідним стандартам) від дешевої підробки (можливо не має необхідної міцності).

 

ТИПИ паракорду

Відповідно до загальноприйнятої класифікації, паракорд ділиться на 6 типів: I, IA, II, IIA, III, IV.

Одиниця - це найтонший і легкий паракорд, а шістка - найбільш товстий і міцний.

Найпоширенішим, популярним і універсальним є 3-й тип паракорд, що тримає на розрив 550 фунтів (~ 249,5 кг). Саме тому паракорд дуже часто називають 550 cord або ж 550-й паракорд.

 

* ЗАСТОСУВАННЯ паракорду

В даний час паракорд застосовується практично повсюдно - адже він є ідеальною заміною звичайної мотузки.



* ВІЙСЬКОВЕ ЗАСТОСУВАННЯ паракорду

У військовій сфері паракорд застосовується в якості легкого троса. Завдяки тому, що він швидко сохне, стійкий до впливу гнилі і цвілі його використовують на відкритому повітрі: наприклад, прив'язувати поклажу до екіпірування, або ж підвішувати речі на лямки або петлі наплечного ранця;

прив'язувати рюкзаки і сумки до кузова автомобіля і БТР; підв'язувати камуфляж або натягувати маскувальну сітку; ставити намет і так далі. Якщо на нього надіти намистини - паракорд можна використовувати в якості чоток, або ж інструменту для рахування часу / пройденої відстані.

Сердечник паракорда (тонкі внутрішні нитки) використовуються солдатами для ремонту одягу та спорядження, для рибної ловлі, волосіні в тенетах і навіть зубної нитки!

Оболонка паракорду зазвичай використовується в тих випадку, коли необхідний більш тонкий або менш еластичний трос. Обрізані кінці завжди сплавлюють і спресовують, щоб запобігти розв'язуванню та зношуванню.

 

* ГРОМАДЯНСЬКЕ ЗАСТОСУВАННЯ паракорду.

У цивільній сфері застосування паракорд куди ширше - воно обмежене лише фантазією свого власника.

Найбільшу популярність паракорд знайшов в плетінні - ентузіасти плетуть з нього різноманітні браслети виживальника, поясні ремені, темляки, нашийники, повідці і багато іншого. Популярний паракорд і в в'язанні - з нього роблять речі щоденного вжитку: шнурки, сандалі, сумки, іграшки і навіть гамаки ...
І це ще не все .. Його застосовують практично в будь-якій сфері - повсякденному житті, медицині, особистій гігієні, походах, полюванні, риболовлі ... Одним словом, застосувань паракорду - безліч.
 

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar