Головне меню
Саморобна мотузка. Як зробити мотузку з природних матеріалів

Мотузка - незамінна для життя на природі річ. Для самостійного плетіння мотузок використовуються рослини, в стеблах яких є волокнисті прошарки. Наприклад, кропива або конопля: в ній є волокна, досить міцні для виготовлення дуже міцних мотузок.

Кропив'яне волокно активно використовують птахи для будівництва гнізд - це і горобці, і синиці.

Гнізда цих пташок витримують по кілька сезонів, не руйнуються і не потребують ремонту.

Людина також здавна використовувала кропиву для виготовлення одягу, вітрил, мішковини, кінської упряжі, рибальських сіток, канатів і, звичайно ж, мотузок.

А ще є лопух, льон, конопля, дике жито, іван-чай, очерет, рогіз, а також береста, лико липове або вербове. Але, взагалі кажучи, з рослинних волокон мотузки виходять набагато міцніші, ніж з деревних.

 

Тому тут ми розповімо, як виготовити кропив'яну мотузку. Благо, що особливого недоліку в цієї пекучої красуні не спостерігається, росте вона скрізь, де тільки можна, та й стрижки кропива особливо не боїться - чим більше її рвеш, тим густіше вона за своїм звичаєм розростається.

 

А у витті мотузок, як, втім, і у всякій іншій справі або ремеслі, головне - схопити принцип і застосувати творчий підхід.

 

Кажуть, що прядильні волокна з кропиви найпростіше витягуються, якщо її збирати взимку або на початку весни.

 

У цьому випадку її не потрібно спеціально довго вимочувати, потім також довго висушувати, тому що вся необхідна попередня підготовка вже проведена дощами, росами, заморозками та відлигами - природа-матінка постаралася.

 

Однак, не всі майстри кропив'яної справи одностайні в цьому питанні, деякі вважають, що з кропиви, зібраної в кінці серпня, наприклад, теж виходить відмінне прядильное волокно. При зборі також варто врахувати, що чим кропива вища, тим більше вона підходить для плетіння мотузок.

 

У будь-якому випадку, після збору кропив'яні стебла добре просушують від вологи і потім очищають від дрібних бічних гілочок, листя і обрізають тонкі верхівки. В результаті отримують, так звану тресту - сухі голі кропив'яні стебла.

 

Хороша треста легко ламається, а волокна без особливих труднощів відокремлюються від дерев'янистих частин стебла. Далі отриману кропив'яну тресту слід помнути. Зробити це можна вручну, а можна за допомогою спеціального пристосування, яке називається Мялиця або м'яльниця.

 

Після обробки стебел кропиви в Мялиці, на них все ще залишається безліч дрібних шматочків дерев'яних частин стебла - костриці, яку потрібно видалити, якщо ми хочемо отримати чисте м'яке волокно.

 

Для цього обмяту тресту тріпають: кладуть її на плоску поверхню, наприклад, на пень, і проводять вперед-назад палицею, типу качалки. Після цього залишається тільки витрусити костриці, б'ючи об щось пучком крапивної пряжі.

 

Для отримання ще більш шовковистого волокна пряжу можна додатково перетерти вручну так, щоб висипалися найдрібніші частинки костриці, і потім ще розчесати гребінкою. Але для виготовлення грубої мотузки останні дві процедури вже не настільки актуальні, тому ми їх опустимо.

 

Описана технологія підготовки кропив'яного волокна для плетіння мотузки, звичайно, більше підходить для осілого життя і тривалих стоянок, коли є час на просушку, виготовлення інструментів та інші дрібні процедури.

 

У похідних же умовах, коли мотузка необхідна зараз, а не через місяць, все робиться набагато простіше і швидше. Нарізаємо довгих стебел соковитої кропиви. Очищаємо їх від бічних гілочок і листя.

 

Потім по всій довжині стебла вздовж борозенки робимо надріз і розкриваємо його. Після цього акуратно знімаємо шкіру, власне волокно, відокремлюючи таким чином деревну частину стебла. Просушуємо отримане волокно в тіні, не допускаючи попадання прямих сонячних променів.

 

Волокно має висохнути повільно з властивою йому природною швидкістю. Потім отримані сухі волокна розминаємо або прокатуємо, щоб витрусити ті шматочки костриці, які можна витрусити.

 

Тепер можна приступати до виготовлення самої мотузки. Взагалі кажучи, мотузку можна плести, а можна скручувати. Щоб сплести мотузку, беремо пучок волокон потрібної нам товщини, поділяємо його на три рівні частини, пов'язуємо їх вузлом на одному кінці і плетемо звичайну косичку.

 

За двадцять сантиметрів до закінчення волокна починаємо вплітати нові волокна. Але тільки не одночасно в усі три пасма, інакше товщина нашої мотузки буде неоднорідною, і це погано відіб'ється на міцності готового виробу. Вплітаємо нові волокна до тих пір, поки не вийде джгутик потрібної нам довжини.

 

В кінці не забудемо також зв'язати кінці отриманої мотузки, щоб вона не розпліталася при використанні. Для отримання більш міцної мотузки, процедуру можна, так би мовити, потроїти. А саме: сплести три косички, з яких сплести знову косичку, вже остаточну.

 

Однак, відомо, що міцніша мотузка виходить шляхом скручування, а не плетіння. Для того, щоб скрутити мотузку знову формуємо пучок волокон, який має товщину майбутньої мотузки, і поділяємо його на дві рівні частини.

 

Або беремо волокно за середину лівим вказівним і великим пальцями, враховуючи, що в цьому випадку мотузка вийде в два рази товще вихідного пучка волокна. Потім обидві пасма починаємо скручувати між великим і вказівним пальцями правої руки, як на фото.

 

При цьому, в якийсь момент, ці дві скручені нитки почнуть скручуватися вже між собою, але в сторону, протилежну тій, в яку закручені самі нитки. В результаті у нас вийде дуже міцна кропив'яна кручена мотузка.

 

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar