Головне меню
Полювання на голубів (з чучелами)

У багатьох країнах світу полювання на голубів поширене дуже широко, проте у наших мисливців цей вигляд пернатої дичини не особливо популярний. Адже в деяких мисливських господарствах зараз це мало не єдиний масовий об’єкт полювання. Причин тут декілька. Припутень - одна з самих гострозорих і обережних мисливських птиць. Добути за день полювання пару або трійку голубів удається далеко не кожному. Заважають цьому недолік у знаннях основних рис поведінки птиць, способів полювання на них і слабка екіпіровка мисливців.

Стримує розвиток цього полювання і пізніше її відкриття - одночасно з літньо-осіннім полюванням на водоплавну і болотяну дичину. Тим часом сповна допустимий був би видобуток птиць в польових угіддях вже з 1 серпня.

Необгрунтовано скорочені норми видобутку голубів і кількість днів полювання на них. У деяких областях полювання на голубів обмежена двома-трьома днями в тиждень, що веде до значного скупчення мисливців в угіддях в дозволені дні і повної відсутності в дні заборони.
Зі всіх видів полювань найцікавіша і результативніша полювання із застосуванням чучел або профілів птиць. Мабуть, жоден вигляд пернатої дичини так гостро не реагує на побачених побратимів, як голуби. Зграєвий спосіб життя в період осіннього прольоту заставляє їх негайно летіти до особин, що вже годуються або відпочиваючим.
Голуби починають вилітати на поля і дерева, що оточують їх, за годину після світанку, причому в туманні і дощові дні пізніше, ніж в ясних. Закінчується ранішнє годування до 9-10 годин. Після перерви, що триває три-чотири години, вони знову летять на жировку, закінчуючи її за година-півтора до темноти.
Під час масового прольоту окремі зграї птиць відвідують поля весь день. Це, як правило, великі за площею ділянки із скошеними сільськогосподарськими культурами (пшениця, горох, соняшник, жито), пересічені ярами і балками з розложистими дубами, осиками, березами, ялинами по краях. Припутні люблять сідати на вершини дерев, відпочиваючи, чистячи пір’їнки оглядаючи місцевість довкола.

Вони охоче вилітають на розорані і недавно засіяні поля з озимими культурами, особливо якщо зернові вже почали проростати. На неприбраних полях голуби годуються по їх околицях або на п’ятачках, що вилягли.
Інколи полювання буває дуже вдалим на піщаних або кам’янистих кар’єрах серед полів, особливо якщо поблизу є неглибокі калюжі з водою, куди припутні і горлиці люблять прилітати на водопій і у пошуках дрібних камінчиків. У таких місцях і ставлять напівприкриті зверху, такі, що різко не відрізняються від навколишнього оточення скради, прагнучи робити їх з матеріалів, властивих даній місцевості. Легко зробити курінь, використовуючи для маскування солому, яку накидають на увіткнені в землю гілки з таким розрахунком, аби він не просвічував і не перешкоджав вільному огляду.
Добре зроблений скрадок голуби зазвичай не облітають навіть в тому випадку, якщо він тільки що поставлений прямо посеред чистого поля, недавно засіяного озимою пшеницею. При цьому основна їх увага зосереджується на виставлених в 20-25 м від куреня чучелах, до яких птиці підвертають, різко знижуючись з великої висоти. Зробивши два-три круги, голуби деколи підсаджуються до чучел на вірний постріл.
Голуби добре реагують на чучела голубів всіх видів, а ось сизі - лише на чучела свого вигляду. Тому для успішного полювання непогано мати чучела різних голубів, які мають в своєму розпорядженні групи, ставлячи недалеко один від одного, грудьми на зірку і вітер.
Велика кількість хороших чучел, виставлених в присадкуватих місцях, приманює навіть крупні зграї. Аби залучити одиночно голубів, що літають, вистачає трьох-чотирьох чучел або профілів. При 2-3 чучелах або їх повній відсутності можна вийти з положення, виставивши в куреня раніше здобутих голубів. Їм додають пози спокійно сидячих або таких, що годуються птиць. Для цієї мети використовують зняті з голубів і набиті стружкою, ватою або паклею шкірки. Проте такі чучела недовговічні і незручні для перенесення.
Успішне полювання з чучелами і профілями можливе як на середині поля, так і по його окраїнам. Відмітивши дерева, на яких перед вильотом на годування голуби постійно сідають, мисливець робить скрадок під ними. Насадивши профілі на жердини, прикріплюють їх у верхній частині крони так, щоб вони не гойдалися від вітру і були видні з боку поля. Для цієї мети особливо добре використовувати сухі дерева, на яких профілі добре помітні. Окрім профілів, розміщених на деревах, корисно поставити і декілька чучел недалеко від куреня на краю поля. Зробивши обліт, припутні сідають поблизу. Аналогічним чином можна успішно пополювати на голубів з чучелами або профілями у водопоїв.
Часто на виставлені чучела кидаються яструби , для нього голуби - один з основних об’єктів живлення. Після крутого віража, стелючись над самою землею, яструб несподівано кидається на одне з чучел. Вчепившись в нього, він намагається відірвати уявний видобуток від землі, але, не зрозумівши, в чому справа, відпускає її і тут же ривком кидається до профілю. Слизнучи по фанері гострими кігтями і не відчувши бажаного видобутку, хижак в подиві дивиться на всі боки. Так і не розібравши, в чому справа, яструб відлітає, а інколи, піднявшись в повітря, знову кидається на чучела.
Буває і інакше. Ось налетіла зграйка припутнів. Влучним пострілом мисливець збив одну з птиць, яка впала недалеко. Торжествуючи, він вибирається з куреня і раптом бачить, як птицю, що б’ється на землі, підхопив яструб і, насилу волочучи, поніс до найближчих кущів. Обурені крики і постріли не допомагають. Не випускаючи здобичі з пазуристих лап, яструб так і відлітає з нею в ліс.
Стрільба голубів вимагає певних навиків і майстерності. Політ їх швидкий, а в переляку вони часто роблять такі круті віражі, що мисливець часом не встигає зробити по ним жодного пострілу. Припутні, як і інші види голубів, дуже міцні на рану, тому рушниця повинна мати різкий і кучний бій. Після пострілу обов’язково поспостерігайте за польотом стріляної птиці. Дуже часто, пролетівши 300-400 м, поранений голуб, склавши крила падає на полі.
Одяг має бути теплим і обов’язково захисного кольору. Для спостережень за пролітаючими зграями і виявлення місць посадки необхідний бінокль.

http://www.huntingukraine.com

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar