Головне меню
Крижень - способи полювання

Качині полювання дуже різноманітні, і це пояснюється насамперед тим, что качки, залежно від виду, харчуються різними кормами, доступність яких визначається характеристикою водойми і його типом. Напевно, всі мисливці знають, що так звані «шляхетні качки», до яких відноситься крижень, сіра качка, шилохвость, широконоска, свіязь, чирки і інші, годуються здебільшого на мілководних ділянках водойм. За кормом вони не пірнають, а збирають його або з поверхні води, або з-під води,або із глибини, що ледве перевищує довжину їх шиї.

З ниркових найбільш відомі два види чернетей, гоголь, червоноголовий нирок, крохалі. Є, звичайно, і інші, але вони набагато рідше попадають мисливцеві під постріл. У цих качок характер харчування зовсім інший. Свій корм вони знаходять на дні водойм і в товщі води. Це можуть бути й водяні рослини, і безхребетні, і риба. Нирків набагато частіше можна побачити на відкритих плесах, вони звичайно менш обережні в польоті й частіше налітають навіть на погано замаскованого мисливця
Відповідно, «шляхетні качки» — це мешканці мілководних водойм і боліт, ділянок, що добре прогріваються. У ранньо-осінній і літній періоди вони тримаються в прибережній зоні: у бордюрі з очерету й рогози, особливо люблять зарості тілоріза, озерного очерету й хвоща. Пізніше, коли виводки вже розлетілися й прийшла осінь настав час збиратися в зграї, качки дуже часто влаштовують колективні днювання. Це, як правило, місця «міцні» і спокійні.
Власне кормові пристрасті качок у той або інший період часу найчастіше й визначають способи полювання на них, з яких найбільш відомі чотири: з куреня, з підходу, з під'їзду й на перельотах
Більшість починаючих міських мисливців перший досвід стрілянини вліт отримують на полюваннях в організованих мисливських господарствах, де найчастіше практикується єдиний спосіб полювання — з куреня з опудалами, а іноді й з підсадною, розрахований здебільшого на стрілянину по сидячому птаху. Однак качка, яка вже "обстріляна", через два-три дні полювання прекрасно запам'ятовує небезпечні місця, і сподіватися на її посадку може лише непоправний оптиміст.

Курені звичайно ставлять у місцях качиних присад, причому не кормових, а днівних. Тому що більшість полювань починається з ранкової зорі, то підліт птахів треба очікувати саме на днювання. Звичайно, ідеальний варіант, якщо вечірню зорю мисливець зустрічає в курені, поставленому на місці нічної годівлі, а ранкову в районі днювання. Але так буває рідко. Тим більше що стріляний птах часто йде навіть із облюбованих місць. Об'єктами полювання залишаються тільки одиничні необережні особини, які іноді можуть пролетіти в межах пострілу від куреня. А стрілянину в таких умовах варто вважати складною, і розраховувати на гарний результат може тільки мисливець, що має достатні навички подібної стрілянини. Полювання з куреня тримає мисливця в постійній напрузі.alt Прямо скажемо, восени й до підсадженого, і до опудал крижні підсаджуються рідко, це більше характерно для чирків і ниркових , але по тих що пролітають стріляти доводиться досить часто. Чим варто зайнятися мисливцеві в курені в першу чергу? На мій погляд, насамперед потрібно визначити зону, у якій можна впевнено стріляти з розрахунком на надійну поразку птахів. Потім вже в цій зоні виділити для себе сектора, де стріляти не треба, тому що битий птах буде падати в густі зарості очерету або іншої водно-болотної рослинності, де знайти її буде практично неможливо.
Качки — птаха швидкого польоту, тільки при зльоті вони іноді здаються трохи незграбними, особливо чирки, але спостерігаючи за йдучими на посадку цими ж чирками або червоноголовими нирками, коли спочатку чути тільки свист повітря, що розсікає птаха крилами, їх можна сміло вважати кращими літунами нашої мисливської орнітофауни.
Найпростіша стрілянина по качці — це при полюванні з підходу на вильотку.
Але стрілянина на полюванні не терпить недбалості. Непомітна помилка в прицілюванні, ледве в попередженні — і, будь ласка, промах!
На початку мисливського сезону качки, сполохані із прибережного бордюру, злітають повільно й начебто б неохоче. Напевно тому, що дорослі особини недавно закінчили линьку, а молодняк тільки що піднявся на крило. Зліт у них гучний, і собаку, і мисливця вони підпускають близько, тому мисливцеві краще використовувати патрони, споряджені 7 або навіть 8 номером дробу. Попередження мінімальне, коли стріляєш на зльоті. Полювання на вильотку з підходу можна, мабуть, вважати найкращим, як початковий етап практики стрілянини вліт. Вона гарна ще й тим, що може бути індивідуальною, тобто мисливець один, його не бентежить присутність товаришів або взагалі сторонніх людей, і він спокійніше аналізує свої помилки.
Полювання на човні з під'їзду дуже близькє до попереднього. Різниця полягає в тому, що при цьому способі мисливець обстежує прибережний рослинний бордюр водойми із зовнішньої сторони, і ще йому потрібний супровідний, який править човном. Можна, звичайно, самому й правити, і встигати стріляти, однак складність стрілянини при цьому помітно зростає: по-перше, збільшується дистанція пострілу, тому що потрібно кинути весло, схопити рушницю, скинути її й вистрілити прицільно, а по-друге, всі перераховані вище дії потрібно зробити швидко, чітко, без суєти й з максимальною швидкістю. Якщо в човні два чоловіки, то характер стрілянини дуже близький такому ж при полюванні з підходу, тільки виконання, природно, більше складне, тому що мисливець перебуває в човні й обмежений у свободі дій. Тут допускаються далекі постріли, адже човен дозволяє швидко підплисти до місця падіння птаха й підібрати її. Для серпневого полювання з під'їзду при нормальних зарядах оптимальний 7 номер дробу для першого пострілу й 6 для другого. Вересневі й тим більше жовтневі полювання вимагають для крижнів і інших великих качок відповідно 5, 4 і навіть 3-го номера.
Особливу увагу потрібно звернути на випередження й дистанцію стрілянини. Природно, що це ставиться до будь-якого способу полювання. Але потрібно пам'ятати, що яке б ви випередження не вибрали відповідно до дистанції стрілянини й швидкістю польоту птаха, його потрібно дотримувати незалежно від кута пострілу. Птах, що летить під кутом, що робить його політ ближче до угонного або зустрічного, має більше шансів бути вражений бічними дробинами снопа дробу, але його центр потрібно все-таки направляти саме в ту крапку, де вони повинні зустрітися (центр снопа й птаха).
Тепер небагато про дистанції стрілянини. Шанс зробити підранка й безнадійно втратити птаха найбільш великий при стрілянині над міру, тобто далі, ніж максимально рекомендована відстань для даного номера дробу й виду дичини. Зі збільшенням дистанції стрілянини діаметр дробового осипу збільшується прогресивно, а зона надійної поразки настільки ж активно скорочується. Тому ймовірність зачепити птаха одними-двома дробинами цілком реальна, але добути її як трофей — примарна. На будь-якім полюванні головне — не перевищувати ту дистанцію стрілянини, на якій забезпечується надійна поразка дичини
Основна причина промахів по качках (не на підйомі) — це неправильна оцінка швидкості польоту ,і як наслідок, мале випередження, а результат — обзаджування. Розрахунки показують, що при стрільбі по пролітаючій качці на відстані 35 метрів величина попередження для центра дробового осипу буде близько 2,5 метри.
Практика ж стрілянини на полюванні показує, що починаючому мисливцеві майже неможливо змусити себе винести крапку прицілювання більш ніж на півтора метра вперед птаха. Для успішної стрілянини потрібно постійно тренувати себе у визначенні дистанції, швидкості польоту птаха й в оцінці попередження
Стрілянина на перельотах теж досить складна. Перелітаючи з місця днювань на годівлю й назад, качки летять звичайно одним маршрутом, і якщо мисливців не багато й птахів не заганяють безладною стріляниною в надхмар'я цілком реально вибрати місце, де качки будуть налітати на нормальний постріл. Труднощі стрілянини полягють в тому, що летять вони швидко й найчастіше в сутінках, тобто не завжди можна заздалегідь помітити птаха й вчасно приготуватися до пострілу, правильно оцінивши відстань до качки й швидкість її польоту. Тут краще втримуватися від далеких пострілів, а стріляти близько, в надлітаючих птахів.

Коли мисливцеві вдається знайти заплавні озерця або мілководні заводі, куди прилітають качки на нічну годівлю, то влаштувавши засідку на маршруті підльоту до цих водойм, можна вдало постріляти, незважаючи на те що качки з'являються звичайно вже в густих сутінках. Недалеко від присади вони летять повільно й низько, з'являючись над мисливцем найчастіше всього в 10—15 метрах. Для такої стрілянини навіть пізньої восени краще брати патрони із дрібним дробом №№ 6, 7 і навіть 8.
Окремо варто зупинитися на стрілянині деяких ниркових качок на воді. Багатьом доводилося бути свідком такий випадків, коли чернеть встигає пірнути за долі секунди до того, як буде обсипана дробом . Через 15—20 секунд вона знову з'являються на поверхні води, і все повторюється з однаковим результатом. Основні причини невдалої стрілянини в тому що в ниркових качок над поверхнею води перебуває менша частина тушки й вони являють собою дуже маленьку ціль. Відстань на воді звичайно здається меншою, ніж є насправді, і прийняти пятидесятиметрову дистанцію за нормальну нічого не коштує. Чернети, луток і деякі інші ниркові під час осінніх перельотів часто тримаються на відкритих плесах досить далеко від берега. Човен, що підпливає,табунці качок рідко підпускають ближче 70 метрів, до одиночок можна наблизитися й на 50, але це гранична дистанція для стрілянини навіть у нормальних умовах. Мисливець перебуває в човні зовсім не високо над водою, та намагається ще пригнутися, щоб бути менш помітним і підплисти ближче. От і виходить, що дріб летить низько над водою і їй потрібно вразити дуже вузьку, що ледве виступає над поверхнею води спинку птаха. А на 50 метрів дріб навіть із рушниці що б"є кучно, найчастіше обнесе таку ціль. Як уже говорилося, ці качки дуже часто встигають пірнути. Це не випадковість, і в цьому немає нічого дивного. Загальновідомо, що звук поширюється в повітряному середовищі зі швидкістю близько 330 м/с і відстань 50 метрів пройде приблизно за 0,15 сек, а шроту № 4 середнього патрона буде потрібно 0,20 сек, щоб подолати ту ж відстань. А реакція в птахів гарна. Тому постріли по нирках із човнів рідко бувають результативними й полювати на них краще з куренів, побудованих на більших плесах, і з більшою кількістю опудал.

http://www.huntingukraine.com

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar