Головне меню
Як зробити лук і стріли для виживання своїми руками

Існує кілька видів найпростіших і ефективних видів ручної зброї для полювання, які застосовувалися нашими предками тисячі років. Якщо ви потрапите в катастрофу або заблукаєте в дикій місцевості, саме вони можуть врятувати вам життя. При цьому слід пам'ятати, що застосування таких знарядь вимагає певної вправності, що, втім, не зупинить людину в ситуації автономного виживання.

Серед можливої зброї з далекого минулого можна згадати ножі, пращі, дротики, гарпуни, списи, кийки, саморобні луки та арбалети. З усього цього переліку найбільш ефективним засобом ураження дрібної дичини на відстані є лук. Лук дозволяє збивати птахів, добувати гризунів і навіть зайців, в той час як для метання ножа і дротика потрібні місяці тренувань, для списа потрібна неабияка вибухова сила, а для гарпуна - як мінімум водойму з рибою і терпіння.

Як зробити саморобний лук

Відразу хочу попередити - виготовлення саморобного лука при відсутності інструментів, часу і навичок відрізняється від його створення в домашніх умовах. Ми будемо виходити з того, що маємо в момент після катастрофи, тоді як вдома завжди можна придбати відсутню деталь в магазині, використовувати верстат і запастися достатньою кількістю часу.

Насамперед оцінюємо свої запаси. Нам знадобляться:

• Плоскі металеві або пластикові пластини, цвяхи, які можна загострити на звичайному камені (для наконечників стріл).
• По можливості мотузка, трос, паракорд.
• Матеріал для тятиви. Це може бути міцна синтетична нитка, шкіряний шнурок 3-4 мм в діаметрі, стропа парашута, плетіння з пучка довгого волосся. Якщо є сухожилля тварин - відмінно.
• Рівні пір'я або їх аналоги (озирніться кругом, подивіться, що залишилося після катастрофи).

Виготовлення саморобного лука проводиться в кілька етапів:

1. Підготовка дерева.
2. Підготовка тятиви.
3. З'єднання тятиви і дерева.
4. Підготовка дерева для стріл.
5. Підготовка наконечників для стріл.
6. Створення оперення на стрілах.
7. Виготовлення сагайдака для стріл.


Як зробити лук своїми руками

1. Для основи саморобного лука бажано використовувати тис. Але, оскільки дане дерево на Русі знайти проблематично, підійдуть кедр, ясен, ялівець, береза, вишня, верба, в'яз. Багато згадують ліщина, але у мене з цим деревом стосунки не склалися.

Так само огляньте багаж. Якщо у вас є вироби з композиційних матеріалів, що мають певну жорсткість і гнучкість, і відповідні за розмірами, можна використовувати їх.

В загальному, рівна гілка очищається від кори, їй надається форма, вона висушується, фіксується на півроку і т.п. - є варіанти. Але у нас немає часу. Лук нам потрібен на кілька днів, нехай пару тижнів, тому можна не перекручуватися з шедеврами і робити як є. Тобто потрібно очистити від кори, дати підсохнути протягом ночі і змастити жиром (салом, маслом, все, що є). Якщо немає жиру - ну, значить, не змащуємо.

Оптимальний розмір довжини дерева визначається просто: одна рука опускається вниз, друга відводиться в сторону. Відстань між ними і є оптимальним. Але накиньте сюди ще сантиметрів 10 на кріплення для тятиви з обох кінців палиці, де потрібно вирізати відповідні пази. Крім того, центральна частина дерева повинна мати в товщину не менше 50 мм, в той час як по краях вистачить і 15-20 мм.

2. Виготовлення тятиви - найбільш складний, трудомісткий і відповідальний процес. Вона повинна бути досить тонкою і одночасно міцною. Озирніться навколо. Можна розпустити трос від будь-якого агрегату, використовувати довге волосся супутниці, зв'язавши пучки між собою вузликами, навіть пружний сталевий дріт підійде, якщо ви зумієте його зігнути в потрібному положенні.

Для виготовлення тятиви вимірюємо відстань між кінцями дерева лука в оптимально зігнутому стані. Робимо тятиву трохи довше, ніж ця відстань, щоб можна було один її кінець прив'язати до палиці, а на другому кінці зробити петлю для накидання на пази з іншого боку палиці.

3. Прив'язуємо один кінець тятиви до пазів палиці. Згинаємо палицю, впираючи її в камінь у своїх ніг, накидаємо зверху петлю. Даємо тятиві натягнутися.

4. Готуємо стріли. Перше, що необхідно засвоїти - чим менше стріли відрізняються одна від одної, тим більше ймовірності, що ви швидко освоїте лук і потрапите в ціль. Тому вибираємо максимально однакові по довжині і товщині рівні дерева, по можливості без сучків. Очищаємо їх, вирівнюємо нерівні місця (зрізаємо сучки, обтісуємо їх).

5. Виготовляємо наконечники . Вони так само повинні бути максимально однаковими. Наприклад, підійдуть цвяхи 100, 150 або 200. Якщо є можливість - їх закінчення бажано розбити аналогом молотка на імпровізованій ковадлі, щоб вони стали плоскими і гострими. Якщо такої можливості немає - просто зробіть їх гострими (нагострити каменем, наприклад). Робимо розщеп на одному торці, вставляємо наконечник, закріплюємо (щільно затягуємо) мотузкою навколо.

6. На іншому торці робиться поперечне поглиблення для тятиви. З боку виходу цього поглиблення до зовнішнього борту закріплюємо на боках стріл половинки пера. В результаті пір'я повинні знаходитися знизу і зверху після накладання стріли на тятиву і напоготові до стрільби. Відстань від торця до пера 3-4 см.

Якщо немає клею, тут доведеться використовувати всю свою кмітливість, так як боковушки повинні бути гладкими, щоб на виході стріли з дерева лука ніщо не могло змінити політ. Якби знати, що є під рукою - можна порадити конкретніше. Наприклад, підійдуть скріпки, які потрібно розламати на декілька частин, і гострими кінцями увігнати в дерево по обох кінцях підстави пера, і т.п.

7. Сагайдак необхідний для зручного перенесення стріл і їх оперативного і тихого використання при виді раптової появи дичини. Його можна зробити з сумки, рюкзака, туби тощо, передбачивши заплічних варіант перенесення.


Кілька слів про полювання з луком

• Перед тим, як почати полювання, зробіть кілька десятків пострілів по дереву. Оптимальна відстань 10-15 метрів. Ближче - дичина встигне втекти, далі навряд чи вистрілить ваш лук або ви навряд чи потрапите в ціль. Таке тренування дозволить пристосуватися до зброї та відчути впевненість.
• Майте на увазі, що стріли будуть губитися. Тому можна прив'язати до стріли з боку улоговинки для тятиви шовкову нитку, якщо така є. Це незручно, але якщо стріла полетить в ущелину, прірву або в річку, її можна буде дістати.
• Не полюйте на велику дичину, не маючи досвіду. Навряд чи ви її вб'єте, а ось розлютити можете. Крім того, поранена, вона гарантовано віднесе стрілу. І тварині мука, і вам подвійна втрата. Обмежтеся максимум зайцями, гризунами. Виняток - дичину середнього розміру на близькій, кілька метрів, відстані.
• Пам'ятайте, що полювати з луком можна не тільки на тварин, але і на птахів, а також на великих риб. Велика риба любить заплави і може вас бачити - майте це на увазі.
• Для руки, що утримує дерево лука, краще використовувати рукавичку або намотати на неї шматок щільної тканини. Це дозволить уникнути травм шкіри при натирання. Так само можна намотати на середину дерева мотузку або зміцнити сталеву заготовку - «ложе», щоб стріла не стикалася з рукою.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar