Головне меню
Як зробити лук і стріли

Як зробити лук і стріли
Колись лук був головною зброєю більшості народів землі. Лук - найдавніша зброя боротьби і полювання на землі, і хоча за силою сучасна зброя перевершує його, простий лук може виявитися вкрай корисним для виживання в природі, якщо вам доведеться полювати для добування їжі. Крім того, ним завжди можна похвалитися перед своїми друзями. Читайте далі і ви дізнаєтеся, як зробити лук і стріли самостійно.

Лук

Виберіть великий прут для лука. Є кілька речей, які варто взяти до уваги при виборі прута:
• Знайдіть міцну суху палицю, без тріщин. Листяні породи, такі як лимонне дерево, дуб, тис, біла акація, ясен, кизил, будуть хорошим вибором для прута. Прут повинен бути близько 1,8 м в довжину, і у нього не повинно бути сучків, скручувань і гілок.
• Обраний вами прут повинен бути гнучким, як ялівець або щовковиця. Також можна використовувати бамбукове дерево; головне, щоб обраний вами прут не був занадто товстим.
• Можна використовувати зелені прути, але їх варто уникати, так як вони не такі міцні в порівнянні з сухими прутами.


Знайдіть природний вигин палиці. Кожна палиця має свій вигин, навіть якщо його складно помітити. Вам варто врахувати природний вигин палиці, коли ви візьметеся робити лук. Щоб знайти природний вигин, покладіть палицю на землю і притисніть її рукою в верхній частині. Іншою рукою притисніть палицю до землі посередині. Тепер її природний вигин повинен бути звернений до вас.


Визначте край лука і його рукоять. Це дуже важливо в процесі виготовлення лука. Щоб знайти місце, за яке ви будете утримувати лук, зробіть позначки на луці вище і нижче на 7,5 см від центральної точки лука. Те, що знаходиться посередині цих позначок, є місцем, за яке ви будете утримувати лук.



Надайте форму вашому луку. Покладіть лук на ногу і притримуйте його зверху рукою. Іншою рукою натискайте на вигин, щоб визначити, в якому місці ваш лук більш гнучкий. За допомогою ножа або схожого інструменту очистіть середину лука від кори чи нерівностей. Верхня і нижня частини лука повинні бути майже ідентичними, тому при необхідності виріжте надлишки деревини. Коли лук стане гладким, а верх і низ стануть дзеркальним відображенням один одного, ви зможете перейти до подальших дій.


• Більш товстим і міцним лук має бути саме там, де ви його будете тримати.
• При обробці лука будьте обережні, так як надмірна кількість тиску і навіть невелике ушкодження структури може привести до поломки.

 

 

Тятива

 

Зробіть зарубки для кріплення тятиви. Використовуючи ніж, зробіть зарубки на кожному кінці прута. Їх відстань повинна бути від 2,5 до 5 сантиметрів від кінчика. Зарубки повинні нагадувати півмісяць і повинні бути з зовнішньої сторони лука. Карби не повинні бути занадто глибокими, щоб не пошкодити лук, але, з іншого боку, досить глибокими, щоб утримати тятиву.



Виберіть тятиву. Якщо ви перебуваєте на природі, вам доведеться добре пошукати і спробувати безліч матеріалів, щоб знайти підходящу тятиву. Відповідні матеріали для тятиви:


• сира шкіра;

• тонкий нейлоновий шнурок;

• мотузка з конопель, кропиви;

• волосінь;

• пасма бавовни або шовку від гусениць;

• звичайний шпагат;

• тонкий паракорд.

Натягніть тятиву. Перш ніж ви прив'яже тятиву до лука, необхідно з обох кінців зробити безпечні вузли. Переконайтеся, що тятива коротша за лук, щоб і лук, і тятива були натягнуті.


Витягніть лук. Повісьте його догори ногами на гілку дерева або схожий предмет, щоб ви могли потягнути мотузку вниз. Повільно потягніть вниз, перевіряючи рівномірність вигину і в міру необхідності виправляючи нерівності. Вам потрібно натягнути тятиву на відстань, рівну відстані між вашою рукою і щелепою (повністю витягнута від плеча рука).


Стріли
 

Знайдіть гілки для стріл. Стріли повинні бути зроблені з прямих, сухих гілок. Довжина стріли не повинна перевищувати половину довжини лука. А ще краще, щоб довжина стріли не перевищувала довжину вигину лука, так як немає сенсу в стрілах, які неможливо натягнути. Ось кілька видів дерева, які можна використовувати в якості стріл:


• Зелені гілки - хороше рішення для стріл, але вам варто дати їм трохи часу, щоб вони висохли.

• Золотушник відмінно підходить для виготовлення стріл, так як у нього міцні і прямі гілки. Його можна легко знайти на полях.

• Рівними і міцними частіше трапляються гілки вербових видів дерев, ліщини, шипшини.

Надайте форму стріл. Вам потрібно буде очистити гілку, поки вона не стане гладкою. Щоб випрямити гілку, можна злегка підігріти її над жаром вогню і тримати прямим, поки дерево буде остигати. Зробіть вирізи на одному кінці стріли, щоб вона могла чіплятися за тятиву.


Загострити кінчик стріли. Найпростіший наконечник - це загострений кінець стріли. Можна загострити стрілу ножем, а потім злегка обпалити її на жарі вогню, щоб надати стрілі жорсткість (знову ж, проявляйте обережність, щоб не спалити стрілу). Якщо немає матеріалу для наконечника стріли, варто на вогні розігріти смоли хвойних дерев, одночасно розігріти кінець стріли, обмастити кінець стріли гарячою смолою. Коли смола охолоне, каменем слід відшліфувати кінчик стріли, видаливши нерівномірні смоляні виступи. Сама смола не являється наконечником, але під дією високої температури проникає в мікроотвори деревини, таким чином укріплюючи і надаючи кінчику стріли більшої твердості (ефект епоксидної смоли).  

 

По можливості зробіть наконечники для стріл (це необов'язковий крок). Зробити наконечники можна з металу, каменю або скла. Ножем або каменем трохи розщепніть кінчик стріли і вставте туди наконечник. Наконечник також можна закріпити мотузкою. В якості наконечника можна використовувати відрізки жесті консервних банок, загострені шматки каменю чи скляних бутилок.


Зробіть оперення для стріл (необов'язково). Хоча оперення сприяє стабільності польоту стріли, можна обійтися і без нього. Знайдіть пір'я і приклейте їх до задньої сторони стріли за допомогою тієї ж смоли хвойних дерев. Також можна розщепити задню частину стріли і вставити оперення в паз, а потім щільно обернути його ниткою (можете скористатися ниткою з вашого одягу). Якщо ви використовуєте цей метод, то як оперення можна використовувати все, що завгодно.


• Оперення діє як кермо на кораблі або маленькому літаку, так як направляє стрілу по повітрю з більшою точністю.
• Оперення також покращує діапазон використання стріли.
• Проте оперення не так вже й просто зробити. Якщо ваша зброя призначена для виживання, оперення не так важливо.



Поради


• Спочатку спробуйте зробити лук з гілки. Такий лук не буде небезпечним і підійде новачкам.
• Навчіться стріляти з лука (тренування).
• Завжди тримайте лук подалі від людей поблизу.
• По можливості користуйтеся гладким деревом. Груба, не оброблена деревина може подряпати ваші руки і пошкодити пір'я, через що ви не зможете потрапити в ціль.
• Якщо ви збираєтеся ловити рибу луком, намагайтеся цілитися трохи нижче риби через рефракції променів у воді. При ловлі риби оперення може бути зайвим.
• Якщо ви рибалите луком, прив'яжіть до одного кінця стріли мотузку, щоб при попаданні в рибу, ви змогли її витягнути.
• Необов'язково оперяються стріли при їх виготовленні. Ви можете просто нарізати кілька стружок з вашої стріли і залишити їх висіти на одній стороні.
• Щоб розвести багаття луком, вам потрібно буде зібрати сухий мох, сухе волокно або будь-який інший трут, знайти шматок твердого дерева розміром з вашу долоню і шматок м'якого дерева (м'якше вашої стріли). Зробіть виріз в шматку м'якого дерева глибиною приблизно в 3 сантиметри і покладіть над вирізом трут. Зробіть невеликий отвір не більше ніж 1 сантиметр у твердому дереві, щоб туди помістилася стріла. Замотайте стрілу без загострення в тятиву лука і помістіть задню частину стріли в дірку твердого дерева. Будьте обережні, щоб стріла не вискочила з дірки і не травмувала вас. Кінець стріли всуньте в зарубку м'якого дерева. Почніть тягнути лук вперед-назад рівними рухами. М'яке дерево почне нагріватися і диміти, і в якийсь момент повинні  з'являтися тліючі вуглини. Ці вуглини кладуть на трут. Якщо обережно подути на трут, то ви здобудете вогонь! Якщо вуглини довго не з’являються, помістіть у отвір м’якої деревини декілька піщинок сухого піску.
• Міцно загорніть рукоять лука мокрою шкірою і дайте їй висохнути. Таким чином, у вас буде міцніший лук, і стріли будуть летіти з більшою швидкістю.
• Щоб перевірити ваш лук на міцність, зігніть його. Якщо ви відчуваєте, що він ламається, значить, він не досить міцний.
• Можна зробити на рукоятці виріз 1 см в глибину і 2 см у висоту, щоб ви могли тримати стріли рівними при натягу тятиви.
• Щоб збільшити потужність лука, можна зробити два однакових лука і зв'язати передню частину одного з передньою частиною іншого, щоб при погляді з боку виходила буква «Х». Вони повинні бути зв'язані у кінцях, і тятива повинна бути тільки на одному луці.
• Краще, якщо тятива буде близько півтора метрів, щоб не помилитися з потрібною для вас довжиною. Зайву тятиву можна відрізати.
• Замість вирізу (щоб тримати стріли рівно) можна обернути рукоять оленячою шкірою. Для кращого кріплення до лука приклейте її або прив'яжіть.
• Зробіть дірки в стрілах, щоб вони були легшими.
• Описаний в цій статті лук не буде жити вічно і є тільки тимчасовим рішенням. На щастя, замінити його нескладно.

 

Попередження


• Завжди чекайте, поки всі закінчать стріляти, перш ніж збирати стріли.
• Вам варто брати тятиву з собою, коли ви йдете в похід, так як її складно зробити з природних матеріалів.
• Чим більше ви використовуйте лук, тим більше шансів, що він зламається. Міняйте лук кожні 3-5 місяців.
• Лук і стріли - небезпечна зброя! Будьте обережні, коли будете тренуватися з ним, і ніколи не цільтеся в того, кого не хочете поранити. Не цільтесь і не стріляйте в зону обмеженої видимості, якщо не переконаєтесь, що в напрямі руху стріли нікого немає. Лук – це зброя, тому перш, ніж практично використовувати лук, вивчіть правила поводження із зброєю та правила безпеки під час полювання.
• Лук - не проста зброя, і потрібно багато практики, щоб навчиться ним користуватися. Якщо ви опинитеся в ситуації, в якій вам доведеться полювати, щоб вижити, краще зробити пастки.
• Будьте вкрай обережні з ножами і сокирами.
• Тримайте лук і стріли подалі від дітей.
• Надаючи луку форму, обстругуйте нерівності чи зайві шари деревини тільки з внутрішньої сторони лука. Якщо ви будете обстругувати із зовнішнього боку, цілком ймовірно, що лук зламається при першому ж його використанні.
• Якщо стріли будуть занадто короткими, натягуючи їх, можна поранити руки.
• Перед стрільбою захистіть руку, якою будете тримати лук. Коли відпускаєш тятиву, вона може сильно бити по руці.

 

Що вам знадобиться


• Твердий прут: близько 1.80 сантиметрів в довжину і 12 сантиметрів в діаметрі (товщина деревини перед обробкою і виготовленням лука). Хороше дерево - це тис або дуб.

• Нееластична тятива: нейлонова мотузка, сухожилля, волосінь і так далі.
• Деревообробні знаряддя: сокира, спеціальний ніж, наждачний папір, струг (великий і маленький), напилок.
• Більш-менш прямі гілки для стріл. Вони повинні бути близько 80 сантиметрів. Випрямити їх за допомогою вогню. Ви можете зробити стріли з деревини або дощок. Відріжте квадратні шматки шириною в 1 сантиметр і використовуйте спеціальні різаки, щоб зробити майже ідеально круглі стріли.
• Пір'я для оперення. Використовуйте пір'я з хвоста або крил птаха. Якщо ви використовуєте пір'я з крил, намагайтеся не змішувати пір'я лівого і правого крила. Оперення дає хороший літ стрілі.
• Наконечники з кременю, металу товщиною в 0,5-2 мм. Використовуйте верстат, щоб відрізати і загострити наконечники. Можна використовувати пластикові наконечники з міцного пластику. Наконечник повинен бути достатньо важким, щоб в процесі польоту стріли утримувати стрілу у рівному положенні наконечником вперед (щоб задня частина стріли не намагалася її тягнути вниз чи в інші сторони).
• Сталева мочалка, наждачний папір для обробки зелених прутів. Якщо немає з собою, можна імпровізувати. Для цього на лодоню руки покласти шматок вологої тканини, насипати трохи піску, помістити стрілу і затиснути руку – рухати стрілу в протилежні сторони, створюючи ефект шліфування.

 

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar