Головне меню
Властивості мати-й-мачухи
Як тільки закінчується зима, по берегах річок і струмків, обривів, уздовж доріг з’являються дрібні жовтувато-золотистого кольору квіти мати-й-мачухи. Ця маленька рання квіточка просто вражає своїми корисними можливостями. Рослина може допомогти при застуді, при захворюваннях нирок, відвар з листя зробить шкіру чистою і красивою, а волосся — блискучим і міцним. 
У народній та офіційній медицині використовують листя і квіти мати-й-мачухи. Квіти рослини збирають навесні — з квітня до кінця травня, листя — в першу половину літа — з кінця травня до середини липня. 
 
Вилікує кашель
Велика кількість слизу у складі рослини забезпечує обволікаючу дію на слизові оболонки рота, горла, гортані, захищаючи їх від подразнень. В офіційній медицині настій листя застосовують як відхаркувальний, дезінфікуючий та протизапальний засіб при захворюваннях верхніх дихальних шляхів. Його рекомендують приймати при простудних захворюваннях, запаленні верхніх дихальних шляхів, ларингіті, трахеїті, бронхіті, бронхіальній астмі, плевриті, пневмонії, грипі. 
При туберкульозі рекомендується як додаткове лікування приймати сік з листя з цукром або медом.
Настої та відвари з квіток використовують при запаленнях слизової ротової порожнини, горла, при виразках в роті, стоматиті — мати-й-мачуха зменшує біль, запалення і дезінфікує.
 
Покращить травлення та зніме набряки
Мати-й-мачуху рекомендують як засіб, що покращує травлення, апетит, при запальних захворюваннях кишково-шлункового тракту, виразці, як в’яжучий засіб при проносах, а також як жовчогінний засіб.
Також мати-й-мачуха має сечогінну дію, тож її застосовують при інфекційних захворюваннях сечостатевої системи — пієлонефритах, гломерулонефритах, циститах.
 
Зміцнить імунітет та серце
Мати-й-мачуха має легку гіпотонічну дію, тож може допомогти при незначному підвищенні артеріального тиску. Настої рекомендують вживати при серцевій недостатності, атеросклерозі та інших захворюваннях серцево-судинної системи. А ще — при нервовому збудженні та при епілепсії як допоміжний засіб. 
Навесні молоде листя використовують в салатах для зміцнення організму при авітамінозі. Загалом відвари та чаї з мати-й-мачухою рекомендують пити як загальнозміцнюючий засіб при занепаді життєвих сил, зниженні імунітету, після хвороби чи для профілактики. При застуді 0,5 ч. л. порошку із сухого листя залити склянкою теплого молока, дати настоятися, випити з медом.
 
Загоїть рани і зніме біль
Старші люди і досі, щоб зняти головний біль, прикладають листя зеленою стороною до потилиці, скроні, на лоб. При наривах, пухлинах, болю в суглобах при артриті також допомагає листя мати-й-мачухи — його прикладають до хворого місця, але теплою стороною. При мастопатії роблять компреси на груди зі свіжого листя. При наривах, фурункулах компрес з листя допомагає витягувати гній — весною та влітку його кладуть свіжим, а в інший період — розпареним.
Сік мати-й-мачухи є хорошим раноочищаючим та загоювальним засобом. Зовнішньо настій та сік мати-й-мачухи використовують у вигляді ванн, примочок, обмивань для загоєння ран, при опіках, обмороженнях, запаленні вен на ногах, при тромбофлебіті, захворюваннях шкіри, золотусі, рожистому запаленні. 
 
Зміцнить волосся і позбавить від лупи
При лупі, свербежі шкіри голови, для зміцнення волосся використовують міцний відвар мати-й-мачухи та кропиви, взятих у рівних пропорціях. 
Відвар мати-й-мачухи допомагає при маститі, але його вживання не рекомендується під час годування груддю. Також тампони з листків та квітів прикладають до мозолів.
 
Застереження
Курс лікування не повинен перевищувати півтора місяці на рік.
Не можна вживати рослину при вагітності, коли годується груддю. Не рекомендується вживати при важких захворюваннях печінки, а також при її алкогольному ураженні. Без дозволу лікаря не призначати препарати-мати-мачухи дітям, особливо до 2 років.
 
Як правильно вживати ліки?
Настій. Для його приготування 1 ст.л. сировини залити склянкою окропу і тримати на водяній бані протягом 15 хв., охолодити 45 хв., потім процідити. Отриманий розчин розводять кип’яченою водою — до  200 мл. Дорослі приймають по 1/3 — 1/2 скл. 2-3 рази на день за 1 год. до їжі або по 1 ст. л. 4-6 разів на день. Діти, залежно від віку, — від 1 ст. л. до 1/4 скл. 2-3 рази на день за 1 год. до їжі.
Відвар готується так само, як настій, але його потрібно кип’ятити 10-15 хв., потім настояти і вживати по 1 ст. л. 3-4 рази щодня.
Сік з листя мати-й-мачухи готують так: свіже молоде листя миють, обдають окропом, подрібнюють і віджимають сік. Його необхідно розвести окропом з розрахунку 1:1 і прокип’ятити кілька хвилин. Одержаний напій п’ють по 1 ст.л. 3 рази на день після їжі тиждень-півтора. / http://visti-kalush.com.ua

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar