Головне меню
Варення з кульбаби. Кава з кульбаби. Салат з кульбаби

Як приготувати варення з кульбаб

Для приготування бурштинового варення потрібно зібрати 300-400 квіток весняної кульбаби з жовтою головкою без стебла. Збір рослини найкраще проводити на лісовій галявині, по берегах річок, струмків і озер, далеко від автомобільних доріг, заводів і фабрик опівдні в теплий сонячний день.

Нам потрібні лише суцвіття, рвати бутони не потрібно. Джем краще всього варити в емальованому посуді. Обов’язково попередньо простерилізуйте банки. По бажанню можна додати ще подрібнений апельсин. Деякі домогосподарки при готуванні квіти не миють, пояснюючи що так залишається більше нектару, який дає приємний смак та аромат.

Не забувайте постійно стежити за вашим варенням, помішувати його за допомогою дерев’яної лопатки чи ложки. А після того, як страва буде готова, варення залишиться закатати і прибрати на зберігання в темне місце. За бажанням можна додати трохи кардамону.

 

Чим корисне варення з кульбаб?

Кульбаба - це не просто милі весняні квіточки, а ще й корисний продукт харчування. Молоде листя рослини позбавлене гіркоти, використовується в їжу як салат. З коренів варять корисну каву. Із нерозкритих бутонів готують мед, а квітки йдуть на запашне вино з кульбаб і ароматне варення.

Чудове ароматне варення з кульбаби за цим рецептом має неймовірний бурштиновий колір, а смаком нагадує мед. Чудово смакує з трав’яним чаєм, оладками або млинцями. А ще кульбабове варення має лікувальні властивості – воно незамінне при застуді та грипі. Весна – чудова нагода приготувати кілька баночок “сонячного меду”, аби вистачило здоров’я на цілий рік!

Рецепт варення з кульбаб для лікування печінки має класичну основу, хоча існує багато варіацій на цю тему. Для корисного десерту в справу йдуть суцвіття. А далі все за схемою: цукор + лимон. Загустілий сироп бурштинового кольору, з медовим смаком запечатується у банки. Різниця в приготуванні полягає в тому, з якою метою воно готується. Лікувальні властивості визначає концентрація гіркоти.

Рецепт

Варення з кульбаби можна приготувати за допомогою наступного рецепту:

Інгредієнти:

  • 4 склянки кульбаб;
  • 2 склянки цукру;
  • 2 склянки води;
  • 1 лимон (сік і цедра).

Інструкції:

  1. Зібрати достатню кількість кульбаб, щоб набрати 4 склянки.
  2. Обрізати стебла і викинути пухнасті квітки.
  3. Промити кульбаби під холодною водою, щоб видалити будь-яку забрудненість (або не промивати для збереження нектару та пилка, якщо сировина зібрана в абсолютно чистому місці).
  4. Помістити кульбаби у каструлю та додати цукор і воду.
  5. Нагріти тару на середньому вогні і довести до кипіння.
  6. Знизити вогонь і додати сік і цедру лимона.
  7. Готувати на маленькому вогні протягом близько 40-50 хвилин, помішуючи час від часу, доки варення не здобуде желатиноподібної консистенції.
  8. Зняти з вогню та дати охолонути.
  9. Перелити варення в чисті, стерилізовані банки та закрити кришками.
  10. Зберігати в холодильнику.

Це смачне варення має ніжний аромат та смак, і дуже добре підходить для поєднання з хлібом, булочками, печивом або його можна використовувати як наповнювач для тортів та пирогів.

 

Кава з кульбаби

Кава з кореня кульбаби готується за наступними кроками:

Інгредієнти:

  • Корінь кульбаби - 1 ст. ложка, порізаний на шматочки
  • Вода - 2 стакана
  • Кавові зерна - 1 ст. ложка  (опціонально)
  • Цукор за смаком (опціонально)
  • Молоко за смаком (опціонально)

Інструкції:

  1. Помийте корінь кульбаби і поріжте його на шматочки.
  2. Розігрійте суху сковороду на середньому вогні і покладіть на неї порізаний корінь кульбаби. Смажте корінь кульбаби на сковороді, поки він не стане темно-коричневим.
  3. Злийте 2 стакани води у чайник, металеву кружку і додайте смажений корінь кульбаби. Доведіть воду до кипіння і далі варіть на середньому вогні протягом 10 хвилин.
  4. За бажанням (задля кофеїну) додайте кавові зерна в каструлю з водою та коренем кульбаби, зменшіть вогонь і варіть ще 5-7 хвилин.
  5. Вимкніть вогонь та дайте каві настоятися ще протягом 5-10 хвилин.
  6. Процідіть каву через ситечко або кавовий фільтр, щоб видалити шматочки кореня кульбаби та кавові зерна.
  7. Додайте цукор та молоко за смаком (опціонально) та знову дайте каві настоятися на декілька хвилин.
  8. Подавайте гарячу каву з кореня кульбаби в чашках і насолоджуйтесь її унікальним ароматом та смаком.

Цей напій має ніжний, легкий смак з нотками кореня кульбаби та ароматну пінку на поверхні, схожу на еспресо. Зазначимо, що кава з кореня кульбаби може мати легкий заспокійливий ефект, якщо не додавати кавові зерна. Також, корінь кульбаби має деякі лікувальні властивості, наприклад, допомагає знизити артеріальний тиск та покращує роботу шлунково-кишкового тракту.

 

Салат з кульбаби

Салат з листя кульбаби - це цікава та незвична страва, яка може бути дуже корисною для здоров'я. Листя кульбаби містять багато корисних речовин, таких як вітаміни, мінерали та антиоксиданти.

Існує багато різних способів приготування салату з листя кульбаби, але ось один з них:

Інгредієнти:

  • Листя кульбаби - 1 великий пучок
  • Червона цибуля - 1 шт.
  • Салатний огірок - 1 шт.
  • Помідор - 1 шт.
  • Ріпчаста цибуля - 1 шт.
  • Оливкова олія - 2 ст. ложки
  • Сік лимона - 1 ст. ложка
  • Сіль та перець - за смаком

Інструкції:

  1. Помийте листя кульбаби та обсушіть їх рушником або паперовою серветкою.
  2. Наріжте їх на шматочки.
  3. Наріжте червону цибулю тонкими кільцями, а салатний огірок та помідор на кубики.
  4. Ріпчасту цибулю наріжте тонкими пластинами.
  5. У великій мисці змішайте листя кульбаби, нарізану червону цибулю, салатний огірок, помідори та ріпчасту цибулю.
  6. Додайте оливкову олію, сік лимона, сіль та перець, та перемішайте, щоб все добре змішалось.
  7. Салат з листя кульбаби готовий! Подаємо на стіл та насолоджуємося його свіжим та ароматним смаком.

 

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar