Головне меню
Топ осінніх наживок для ловлі риби

Прикормка, без сумніву, відіграє величезну роль в осінній ловлі риби. Вона дозволяє зацікавити навіть пасивну рибу, утримати її довгий час в точці ловлі. Однак для того, щоб її зловити, слід застосовувати правильні насадки та наживки, які підходять по сезону до тієї чи іншої водойми. За багаторічну практику в моєму арсеналі склався такий собі рейтинг з п'яти наживок для ловлі по холодній воді, який ніколи не покидає мій рюкзак і дозволяє мені залишитися з хорошим уловом навіть в умовах тотального ОП. Відразу зазначу, що мій набір я використовую в основному до річкової ловлі, проте на стоячих водоймах він також показує відмінні результати.

Перше місце, без сумніву, займає мотиль. Ця рубінова личинка здатна виручити навіть в умовах тотальної тиші зі сторони риби. Звертає увагу на нього не тільки дрібнота - по холодній осінній воді мотиль цікавий і великій рибі на зразок коропа, карася і ляща. Саме при ловлі на мотиля часто проявляється парадокс - на пучок з 6-7 личинок клює невелика рибка, а на 1-2 личинки вішається солідна риба на зразок півторакілограмових лящів. Без сумніву, в холодній воді краще мотиля наживки немає. Мотиль чудово підходить як для поплавкової, так і для фідерної.

Під номером два в моєму рейтингу знаходиться опариш - як в якості самостійної наживки, так і в комбінації з тим же мотилем. Сам по собі опариш - наживка досить міцна, з легкістю витримує кілька клювань поспіль. Ловиться на опариша різноманітна біла риба, не гребують ним і великі лящі, карасі і коропи. Живучість опариша допускає його застосування практично на всіх риболовних снастях - як поплавочних, так і донних. Це одна з тих наживок, яка дозволяє «відсікти» клювання дрібноти - 10-12 личинок на великому гачку цілком здатні дочекатися клювання великої риби. Однак по холодній воді це не потрібно - компактна наживка з 1-2 опаришів приманює рибу нітрохи не гірше.

Третє місце займає звичайний гнойовий черв'як. Це універсальна об'ємна насадка, здатна спокусити навіть крупну і обережну рибу. Дуже часто виникає ситуація, коли риба з якихось причин відмовляється їсти все, крім хробака. Гнойовик - досить різнобічна наживка: можна ловити як на шматочки хробака, насаджуючи їх на невеликий гачок, так і на цілого хробака, а в деяких випадках відмінні результати показує пучок з невеликих хробаків, що апетитно ворушать кінчиками. Крім різної великої білої риби, пучком хробака активно цікавляться і окунь, і судак, і особливо минь - цей представник сімейства тріскових ніколи не пропустить хробака мимо своєї пащі.

Якщо перші три позиції є достатньо очевидними і широко прийняті рибалками при ловлі в холодній воді, то дві, що залишились, можуть ввести читача в легкий ступор - згідно поширеній думці, це виключно «літні» насадки.

Під номером чотири перебуває консервована кукурудза. Всупереч поширеній думці, що кукурудза - виключно коропова насадка, підходяща для ловлі в теплій воді, на річках вона показує неймовірні результати під час ловлі головня, язя і крупної плотви в будь-який час року. Не одного разу помічав, як під час сильних морозів місцеві завсідники ловили на великих річках з льоду, використовуючи найпростіші снасті, що працюють за принципом донки. На гачок насаджувалося зернятко кукурудзи: по завіреннях місцевих рибалок, зловити головня вагою в півкіло і вище - рядова подія, так само як і затягнена під воду вудка. Відмінно працює кукурудза і восени.

П'яту позицію займає манна бовтанка. Навіть по холодній воді ця насадка тримає лідируючі позиції під час ловлі плотви, густери і особливо верхівки. У жовтні дуже часто доводилося стикатися з ситуацією, коли риба відмовлялася брати будь-яку насадку, навіть мотиля. Однак варто було запропонувати їй манну бовтанку на невеликому гачку, як слідувало впевнене клювання.

Олександр Мурашко / http://www.huntingukraine.com

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar