Головне меню
Школа виживання: як зробити курінь в дикій місцевості

Курінь - це універсальне короткочасне укриття, яке можна використовувати для захисту від сонячних променів, вітру, перепадів температури і атмосферних опадів (дощ, сніг). Ми розглянемо випадок, при якому для того щоб побудувати курінь використовується тільки ніж. Так само буде розглянуто варіант зі створенням тимчасового укриття із застосуванням поліетиленової плівки або брезенту.

Розрізняють три основних види найпростіших куренів:
• Окремо стоячий курінь;
• Приставний курінь;
• Курінь в поглибленні.

Для всіх видів існують свої особливості, але при цьому у всіх у них багато спільного, в тому числі основні принципи. Так само мають велике значення пору року, погодні умови і тип місцевості.
 

Курінь в розрізі (може використовуватися як одностінний навіс у вигляді куреня і підкладки на землі)


Як вибрати місце для куреня

1. Гірський ліс.
Оптимальний варіант для гірської місцевості - приставний курінь. Це означає, що однією зі стінок (або двома стінками) буде служити дерево або камінь / частина скелі. Важливо передбачити можливість опадів - тобто, не варто будувати курінь в улоговинах, в яких є явні сліди водних потоків. У разі дощу ваш курінь просто змете вниз.

Інші правила вибору місця і конфігурації куреня аналогічні вибору місця і установки намету. Тобто, вхід повинен перебувати в стороні, протилежній вершині, а навколо куреня по периметру бажано зробити канавки для стоку води в разі опадів.

2. Рівнинний ліс.
У рівнинному лісі можна побудувати поглиблений, класичний курінь або приставний курінь. При цьому необхідно вибирати місце відповідно до погоди. Якщо холодно і дощ не намічається - найкраще знайти поглиблення, яке стане природною перешкодою для холодного повітря. Якщо ж намічається дощ, то курінь необхідно ставити на височині.

Двосхилий окремий класичний курінь


Вибираємо тип куреня

1. Класичний курінь.
Класичний курінь створюється за аналогом вогнища для приготування їжі. Тобто встановлюються дві жердини / гілки вертикально, а третя жердина укладається горизонтально на них. Перев'язка проводиться підручними матеріалами: гнучкими пагонами, довгими стеблами трави, ліанами і т.д.

Ще один вид - по 2 жердини або рівні обрізані ножем гілки встановлюються під кутом один одному в місці виходу з куреня і тильної стінки на відстані 2-2.5 метра. На них так само горизонтально укладається основна жердина.

Третій варіант - вігвам. Можна укласти жердини під кутом один до одного по колу у вигляді кострища або використовувати в якості точки опори для них вертикально стоячий стовп (для цього найчастіше використовується живе дерево з рівним стовбуром внизу).

2. Приставний курінь.
Сюди можна віднести вігвам навколо дерева, а так само курінь, який створюється на основі жердин, що спираються на скелю або інше природне утворення. Стінки робляться за типом класичного куреня.

3. Поглиблений курінь.
Може виглядати як класичний курінь в улоговині або являти собою щось середнє між куренем і землянкою, коли потрібно накрити тільки верх (дах).

Загалом, проявіть кмітливість, озирніться, візьміть до уваги погодні умови та - дійте! Вибір місця не повинен займати більше 5 - 10 хвилин.


Початок будівництва куреня


Головні принципи побудови куреня

1. Правильно обране місце.
2. Правильно обраний тип куреня.
3. Основою куреня повинні бути одна або кілька «скелетних» жердин у вигляді стінок, які зазвичай вбиваються в землю, для чого їх кінці заточуються ножем, а так само з однієї жердини в якості несучої балки стелі.
4. Стінки куреня з жердин встановлюються під нахилом 45-60 градусів крім випадку, коли одна зі стін залишається вертикальною.
5. Дах (найчастіше він є і стінками) може бути прошитим гілками (жердинами) в один - два яруси по периметру (горизонтально землі) між даховою жердиною (балкою) і землею. Це допоможе краще укласти лапник або гілки з листям.
6. Лапник укладається на підставки з жердин рівномірно, причому верхня частина нижнього гілля укладається під нижню частину розташованого зверху шару. Це створює ефект черепиці, при якому дощові краплі будуть вільно скочуватися вниз не проникаючи всередину будівлі.
7. Замість гілля можна використовувати гілки з великим вмістом листя, а так же поліетилен, брезент, і т.д.

Облаштування куреня всередині

Облаштування куреня всередині так само важливо - адже ми розглядаємо варіант, при якому ви перебуваєте в лісі без звичних спальних мішків, складних ліжок, надувних матраців і підстилок. Існує два основних види облаштування підлогового покриття - з вогнищем і без нього.

При облаштуванні вогнища (зазвичай потрібно в холодну пору року - навесні або восени, а так само при необхідності «поганяти» комарів і москітів) потрібно найуважнішим чином поставитися до захисту стін і хмизу від іскор. Тому вогнище викладається в центрі, обмежується камінням, прикидається (щілини між каменями) землею, а навколо нього робиться карантинна зона мінімум в 15-20 см.

В інших випадках на землю (підлогу в курені) укладається хмиз - минулорічний лист, гілки, пагони. Озирніться, все, що знаходиться під рукою - може бути використано. Якщо є брезент, зайвий одяг, поліетилен - теж підійде. Накривайте хмиз цим, або великими листками, і - на добраніч!


На закінчення

Слід зазначити, що навіть без ножа, мотузок і брезенту можна спорудити цілком пристойне укриття - головне, не губитися, не панікувати і знати основні принципи. Для створення куреня на двох чоловік зазвичай потрібно близько години. Це означає, що якщо ви зрозуміли, що ніч застане вас в лісі - починайте будувати курінь за півтори години до заходу сонця.

У 90-х роках при походах в гірничо-лісову область я особисто брав з собою для ночівлі тільки 4 порожніх поліетиленових мішка. Цього вистачало для того, щоб накрити стіни куреня і укласти в якості підстилки на хмиз. Добре укріплений поліетилен захищає від холоду, вітру, дощу. При цьому займає мінімум місця в похідному рюкзаку .

Так само не варто забувати, що курінь має гарний психологічний вплив, наприклад, для людини, яка заблукала. Це ще не повноцінний будинок, але укриття з дахом і особистим простором - точно.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar