Головне меню
Саркосцифа

Одні представники грибного царства радують грибників тільки восени, інші з'являються ранньою весною, ледь зійде сніг, а в деяких місцевостях - вже в кінці зими. Кругом ще біліє сніг, а на повалених гілках вже розпускається Саркосцифа червона, більше схожа на химерні квіти, ніж на гриби.

Саркосцифа червона - лат. Sarcoscypha coccinea

По-іншому цей сапрофіт називають Пеціцей червоною, Бабусеним вухом, Саркосцифою яскраво-червоною, Червоною ельфійською чашею, Саркосцифою кіноварно - червоною або Саркосцифою австрійською.

Опис гриба

Даний сапрофіт не відрізняється великими розмірами і має капелюшок, що досягає всього 10-50 мм в діаметрі. Грибна чаша і зовні і зсередини забарвлюється в насичений червоний колір. Забарвлення поверхні шапочки яскраво контрастує з білими, загорнутими всередину, краями, перетворюючи гриб в напрочуд гарне створіння.

 

Шапка, наповнена тугою червоною м'якоттю, виростає у вигляді келиха або чаші для вина. Якщо доторкнутися до неї, відчувається ніжна ворсиста поверхня. У чашах визрівають безбарвні або блідо-рожеві гладкі спори в формі еліпса.

 

Білуваті ніжки Саркосцифи кіноварно - червоної виростають не більше 30 мм у висоту і 6 мм в товщину. До основи вони завужуються.

 

Ніжка не кидається в очі, так як прихована в шарі субстрату.

 

Саркосцифа червона вибирає для зростання сухі гілки, коріння дерев і хмиз, прикритий родючим грунтом або опалим листям. Можуть селитися на деревних залишках, покритих мохом. Віддає перевагу деревині дубових, липових, кленових, березових і вербових дерев.

 

Бабусине вухо збирають в регіонах з помірним кліматом. Воно зустрічається на євразійському, африканському, австралійському і американських континентах.

 

Гриби плодоносять групками і з'являються на світ в кінці лютого або березні - квітні, коли ще дуже прохолодно, і завершують плодоношення до кінця травня. У разі теплої осені і зими гриб дає додатковий урожай.

 

Примітно, що Саркосцифа яскраво-червона не росте поблизу промислових зон і автотрас, тому місцевість, де вона обліплює деревні залишки яскравими грибочками, можна вважати екологічно чистим.

 

Одні екземпляри Саркосцифи нічим не пахнуть і не мають смаку, інші виділяють легкий приємний грибний запах. Тим не менш, вона відноситься до їстівних грибів. Але цей грибок на любителя: він має досить жорстку м'якіть, після відварювання нагадує курячі хрящики.

 

Приготована Саркосцифа австрійська приємна на смак і настільки ж красива, як і сира, і тому її охоче тушать, смажать, маринують і додають в свіжі салати, попередньо відваривши 20 хв. в підсоленій воді. Головне, набратися терпіння для чищення грибів: очистити їх від сміття не так-то просто.

 

Подібні види

  • Саркосцифа західна. Відрізняється подовженими світлими ніжками і місцем проживання: її батьківщина - Центральна Америка і США. Гриб плодоносить в липні - серпні.
  • Саркосцифа австрійська. Її капелюшки більш розпростерті, а їх краєчки часто розтріскуються. Даний гриб росте переважно в лісах європейських регіонів СНД.
  • Саркосцифа Дадлі. Виростає виключно в США.

 

Лікувальні властивості червоної Саркосцифи

Саркосцифа червона не тільки їстівна, але і лікувальна: її компоненти прискорюють згортання крові і володіють протизапальними властивостями. Грибним порошком присипають рани під час кровотеч, щоб зупинити кров, і не допустити зараження. Північноамериканські індійці, знаючи про антисептичні якості гриба, навіть присипали ним пупки новонароджених дітей після обрізання пуповини.

 

 

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar