Головне меню
РОЗВЕДЕННЯ ВОГНЮ

В екстремальних ситуаціях, вміння розпалити вогонь може врятувати ваше життя. Вогонь задовольнить більшість ваших потреб: він дасть тепло і комфорт, за допомогою нього можна приготувати і розігріти їжу, закип'ятити воду, стерилізувати бинти, дати сигнал про допомогу, відлякати диких тварин, виготовити інструменти та зброю. Хороше багаття благотворно впливає на психіку, надає спокій і впевненість.

Але вогонь здатний викликати деякі проблеми. Полум'я і дим можуть побачити вороги. Вогонь може викликати лісову пожежу, або знищити майно. У погано вентильованих приміщеннях вогонь може викликати отруєння чадним газом.
Що б добути вогонь, важливо зрозуміти основні принципи: Паливо (в рідкому або твердому стані) не горить саме по собі, від тепла воно виділяє газ, який спалахує при з'єднанні з киснем. Розуміння цього дуже важливо при правильному конструюванні і підтримці багаття: повітря, тепло, паливо - якщо ви приберете що-небудь - вогонь погасне. Правильне співвідношення цих компонентів змусить вогонь горітиме з максимальною ефективністю, єдиний спосіб це вивчити - практика.


В першу чергу ви повинні визначити місце для багаття, вибір залежить від багатьох факторів:
- Грунт і клімат
- Доступні матеріали та інструменти
- Час: скільки у вас часу?
- Мета: Для чого вам вогонь?
- Безпека: чи близька ворог?


Знайдіть сухе місце, яке захищене від вітру, зручно розташоване по відношенню до вашого притулку (якщо у вас воно є) і може дозволити сконцентрувати тепло в тому напрямку, в якому ви побажаєте. Поруч має бути дерево або інше паливо.


Якщо ви перебуваєте в лісистій області, очистіть грунт від рослин на тому місці, яке ви вибрали. Очистіть коло діаметром 1 метр - це не дозволить вогню поширитися.


Якщо час дозволяє, спорудіть стінку з полін або каменів, вона допоможе відобразити тепло в потрібному напрямку. Так само вона зменшить кількість летючих іскор, і захистить багаття від вітру. Однак, вітер вам буде необхідний, щоб підтримувати горіння.

 

ПОПЕРЕДЖЕННЯ: Не використовуйте вологі або пористі камені, вони можуть вибухнути при нагріванні !!!

 

У деяких ситуаціях найкраще підійде підземне багаття. Його полум'я непомітне навколишнім, і на ньому зручно готувати їжу (дакота). Для того, щоб зробити підземне багаття, викопайте в землі яму, з навітряного боку ями викопайте ще одну і з'єднайте з першою, для вентиляції.


Якщо ви перебуваєте в області покритій снігом, за допомогою полін живих дерев спорудіть сухий майданчик для багаття. На сильному морозі, дерева товщиною з зап'ястя легко ламаються. Нарубайте або наламайте кілька колод, укладіть їх на сніг, впритул один до одного. Зверху покладіть ще один шар колод перпендикулярно нижньому шару.

 



Вам потрібно три типи матеріалів для труту, розпалу і палива.

 

Трут

березова кора
внутрішня кора кедра або каштана
деревна стружка
суха трава, мох, лишайники
солома
тирса
сухі голки вічнозелених рослин
суха повністю згнила деревина
шишки вічнозелених рослин
пташине пір'я
сухі овочеві волокна
обвуглена тканина
восковий папір
порох
вата
нитки

Розпал

маленькі гілки
маленькі тріски
товстий картон
невеликі шматки деревини з середини колод
деревина, просочена легкозаймистими матеріалами (бензином, маслом, воском)

Паливо

сухостій і сухі гілки
суха серцевина дерев, що впали і великі гілки
розколота жива деревина
суха трава в невеликих снопах
сухий торф
сухий послід тварин
тваринний жир
вугілля, масло

 

Трут - це сухий матеріал, який запалюється від іскри. Трут повинен бути абсолютно сухим, щоб іскри запалили його, Якщо у вас є пристрій, що виробляє іскри, обвуглена тканина буде дуже доречною. Вона утримує іскру досить довго, що б перемістити трут в більш тепле місце і отримати невеликий вогник. Ви можете отримати обвуглену тканину, нагріваючи бавовняну тканину до тих пір, поки вона не почорніє, але не доводячи до загоряння. Як тільки тканина почорніє, ви повинні помістити її в герметичний контейнер, що б зберегти сухою. Підготувати цю тканину непогано було б перед будь-якою кризовою ситуацією. Додайте її до вашого індивідуального набору для виживання.

 

Розпал (підпал) - це легкозаймисті речовини, які повинні спалахнути за допомогою палаючого труту. Знову ж, розпал повинен бути абсолютно сухим, що б забезпечити гарне горіння. Розпалювання збільшить температуру полум'я, для загоряння менш легкозаймистих матеріалів.

 

Паливо - це менш легкозаймистий матеріал, який горить повільно і рівномірно.

 


 

Є кілька видів багаття, кожен з яких має свої переваги. Ви повинні визначити, який тип багаття вам необхідний, в залежності від ситуації, в якій ви опинилися.


Курінь
Покладіть трут і підпал і кілька полін у вигляді конуса. Підпаліть центр. У міру згоряння, зовнішні колоди будуть падати всередину, підживлюючи полум'я. Цей тип багаття добре горить, навіть коли деревина мокра.


Навіс
Встановіть палицю з живого дерева під кутом 30 градусів. Палка повинна бути розташована у напрямку вітру. Під палицю покладіть трут, розпал укладіть на палицю з двох сторін. Підпаліть трут. Коли загориться розпал, додавайте його ще.


Хрест
Вирийте канавку у вигляді хреста глибиною близько 7 сантиметрів, завдовжки близько 30 см. У центрі покладіть великий шматок труту. Розпал укладіть у вигляді куреня на трут. Канавка дозволить повітрю проходити під трутом, підтримуючи горіння.


Піраміда
Покладіть два невеликих поліна або гілки на землі паралельно, перпендикулярно зверху покладіть шар полін, додайте кілька шарів, з тим розрахунком, що б верхні колоди були менше нижніх. Підпаліть верхівку. Коли вона загориться, вона запалить дрова, розташовані нижче, це багаття буде прогорати все нижче і нижче, не вимагаючи великої уваги.

Завжди запалюйте багаття з підвітряної сторони, переконайтеся що поклали трут, підпал і паливо у такій кількості, що ваше вогнище горітиме стільки часу, скільки вам потрібно.

 


 

Підпалювати багаття можна різними методами, всі вони входять в дві категорії: сучасні методи та примітивні методи.

 

Сучасні методи.

Тут використовуються сучасні пристрої, речі про які ми зазвичай думаємо, коли нам треба розпалити багаття.


Сірники.
Найголовніше - зберігати сірники і «тертку» у водонепроникному контейнері і берегти від попадання вологи.
Лінза.
Використовуйте цей метод тільки в світлі, сонячні дні. Лінзу можна витягти з бінокля, камери, підзорної труби або окулярів. Направте лінзу таким чином, що б сконцентрувати сонячні промені на трут. Тримайте лінзу на одному місці, поки не з'явиться димок. Злегка подуйте на трут, щоб з'явилося полум'я.
Батарейка.
Використовуйте батарейку, що б отримати іскри. Приєднайте до полюсів дроти і з'єднайте інші кінці проводів над трутом, таким чином, що б іскри підпалили його.
Порох.
Вийміть кулю (дріб) з гільзи, висипте порох і використовуйте його в якості труту. Порох дуже легко запалюється від найменшої іскри.

 

Примітивні методи.

Методи видобутку вогню, якими користувалися наші давні предки.


Кремень та сталь.
Шматком загартованої сталі ударяйте по кременю, щоб висікти іскри. Цей метод вимагає невеликої практики. Коли іскра потрапить на трут, слід подути на нього, що б трут запалав.

Метод тертя.
Тріть палицю з твердого дерева об дошку з більш м'якого дерева. У дошці повинна бути неглибока канавка, по якій і буде переміщатися один кінець палиці. При терті утвориться деяка кількість деревних волокон, від тертя утворюється висока температура, яка призводить до спалахування дрібних деревяних волокон.

Лук.
Техніка отримання вогню за допомогою лука досить проста, але ви повинні докласти певних зусиль і мати достатньо терпіння. Для успіху вам потрібно:
«Гніздо» - шматок каменю, кістки або твердого дерева з невеликим поглибленням з одного боку. Використовуйте «гніздо» для утримання «сверла» і натиску на нього.
«Сверло» - пряма паличка з твердого дерева товщиною 2 см, довжиною 25 см. Верхній кінець заокруглений, нижній - затуплений.
Дошка з м'якого дерева 2,5 см завтовшки і 10 см шириною. Виріжте невелике углиблення на відстані 2 см від краю. З нижньої сторони дошки від краю до поглиблення виріжте V-подібну канавку.
Для лука використовуйте гілку живого дерева 2,5 см. товщиною і струну (шнурок, мотузку). Матеріал - не важливий. Прикріпіть струну внатяг від одного кінця гілки до іншого.
Спочатку підготуйте місце для багаття, потім під V-подібний виріз підкладіть трут. Поставте одну ногу на дошку. Оберніть струну навколо «сверла» і помістіть його в углиблення в дошці, візьміть «гніздо» в одну руку, утримуйте за допомогою нього «сверло». Натисніть на «сверло» і рухайте лук вперед-назад, таким чином щоб сверло оберталося. Потроху збільшуйте натиск і прискорюйте рух. Як тільки трут почне диміти, подуйте на нього, щоб спалахнуло полум'я.
Примітивні методи добування вогню трудомісткі і вимагають практики, щоб домогтися успіху.

 

Замовляйте оригінальні огнива на Gearbest (доставка замовлення до 1 міс.)

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar