Головне меню
Рослини, що придатні в їжу, в умовах екстремального виживання

В умовах дикої природи можна знайти досить велику кількість рослин, придатних в їжу. До них відноситься не лише описаний статтею нижче очерет (БЛЮДА З ОЧЕРЕТУ), але і деякі інші. Наші предки активно використали їх в голодні весняні дні, коли до отримання перших урожаїв ще багато днів, а торішні запаси продуктів вже виснажилися.

Для людей, подорожуючих або з яких інших причин опинилися в дикій природі дуже важливо знати ці рослини, адже в нашому житті частенько виникають найнепередбачуваніші ситуації. Навіть якщо продуктів харчування досить, чом би не побалувати себе незвичайними і екологічно чистими продуктами, що виросли прямо в дикій природі. Я не говоритиму зараз про їстівні ягоди і гриби. Думаю, завзяті мандрівники добре знають про них і без мене.

Не лише очерет, але і більшість мілководих болотяних рослин, що мають зимуючі кореневища і бульби, містять 40 - 50% крохмалю, білки і вуглеводи. Це дозволяє з успіхом відварювати їх замість картоплі, або перемелювати у борошно, випікаючи з неї перепічки або котлети.

До таких рослин відноситься стрілолист звичайний, сусак зонтичний, рогіз широколистий, пирій повзучий, очерет озерний, очерет звичайний, яртишник плямистий. Багато з цих рослин не просто їстівні, але і корисні, оскільки містять біологічно активні речовини. У старих книгах з самогоноваріння написано, що саме ці рослини є найбільш хорошою сировиною для виробництва високоякісних спиртних напоїв в домашніх умовах.

Відмітно, що на сході стрілолист вирощують як овочеву рослину, розуміючи його користь. Ще одна їстівна рослина теж культивується в Японії як смачні вітамінні ласощі. У нас же про його користь, на жаль, забувають. Це лопух. Молоді корені лопуха печуть в золі, обсмажують над вогнем, варять, або додають у борошно. Ще одним дивовижним "лісовим овощем" можна рахувати цетратрію - ісландський мох. Так називають поширений в наших соснових борах лишайник.

Цетрарія містить особливу лишайникову кислоту, яка має сильну антибактеріальну дію, вбиваючи стафілоккоки, мікобактерії, знищує збудників коклюшу і туберкульозну паличку.

Із-за наявності особливого лишайникового крохмалю після тривалого відварювання з лишайника утворюється поживний і корисний холодець, придатний в їжу. З цетрарії готують поживний кисіль з лісовими ягодами, грибний холодець. Крім того, подрібнений лишайник можна змішувати з борошном для приготування котлет і перепічок. Єдина проблема полягає в тому, що свіжозібрані лишайники мають гіркий смак.

Щоб позбавиться від гіркоти, лишайник вимочують в розчині соди або поташу(10-20 г на 1 л води), краще 2-3 дні, ретельно промивають, періодично змінюючи воду, і варять 1,5 - 2 години. У похідних умовах лишайник можна вимочити в розчині золи.

У природі росте безліч рослин, зелень яких їстівна і корисна. З них можна приготувати вітамінні салати, здатні послужити хорошим додаванням Вашому раціону. Особливо хороші салати з медунки лікарської, гравілату річкового, первоцвіту весняного, пастушої сумки, талабану польового, щавлю кислого, зірочника середнього (стоноги), зніту (іван-чаю), подорожника, дуднику лісового, купиря лісового, кислиці, марі білої, снитки звичайної.

Після обшпарювання окропом придатні в їжу листя кропиви, кульбаби лікарської, втечі рогозу, колоски польового хвоща. У подібні салати кладуть відварені яйця і тертий сир(якщо є). Заправити суміш цих рослин можна рослинною олією або майонезом,, а якщо під рукою не виявилося нічого подібного, заправити можна і м'ясним або рибним бульйоном.

З цих же трав можна зварити зелені щі або борщ, додати деяку їх кількість при приготуванні гарячих блюд, наприклад коли Ви запікатимете рибу у фользі. При зборі дикорослих трав пам'ятаєте, що болиголов крапчастий і віх отруйний так само відносяться до зонтичних рослин. Болиголов відрізняється наявністю червонястих плям в нижній частині стебла, а кореневище віха отруйного має перегородки, що розділяють його на камери.

Вітамінний чай можна приготувати з листя смородини, суниці, малини, брусниці, чорниці, звіробою, зніту, комірника вязолистного, материнки звичайної, чебрецю звичайного, м'яти польової.

Як вже було сказано в статті, замість кави можна спожити висушені, обсмажені і подрібнені кореневища цикорію, кульбаби лікарської, стиглі жолуді. Додам до цього списку зніт, лопух, пирій повзучий, очерет звичайний. З розмолотих жолудів так само раніше робили борошно, що споживається. Навесні можна їсти молоде листя берези, липи, верби, додавати їх в супи і салати. Дуже смачні і корисні ясно-зелені втечі їли, в них багато вітамінів "С" і "А" поживний хвойний чай можна пити навіть взимку.

Наші предки вживали його для профілактики недостатності вітаміну С в умовах довгої зими.
"Папороть по-корейськи" можна зібрати в наших лісах навесні, для чого береться листя, що ще не відросло, скручені "уліточкою". Їх ретельно промивають, звільняючи від прилиплих лусочок, і обсмажують в олії. За смаком свіжопідсмажена папороть нагадує гриби. Для збереження харчових продуктів в лісі використайте кропив'яне листя, завертаючи в них їжу, листя осоки(не плутайте із злаковими травами), подрібнену хвою.

http://bodyguards.com.ua

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar