Головне меню
Ловля сома на донку-закидушку

У даній статті мова піде про лов такої риби, як сом. Сом - річковий велетень, мабуть, найбільша прісноводна риба, яку можна зустріти в наших річках, озерах і водосховищах. Звичайно, ви скажете, що існує безліч способів ловлі сома, але у своїй статті я розповім вам про ловлю сома на донну снасть, а саме на донку-закидушку. У даній статті будуть розглянуті такі моменти, як вибір снасті, що є важливим чинником успіху при ловлі цього річкового гіганта, також я розповім вам про перспективні місця ловлі, наживки, які найкраще працюють по сому.

Отже, почнемо. Почати слід, мабуть, з вибору снастей. При виборі вудилища, яке буде використовуватися в снасті, необхідно особливу увагу приділити його міцності, так як сом - риба дуже сильна, і завдає чимало проблем риболову при виведенні. Для початку необхідно визначитися з розміром сома, який буде ловитися. Це дуже важливо, тому що від його розміру буде залежати і вибір котушки, і вибір волосіні, і вибір вудилища, а також і вибір гачків і наживки.

Скажімо так, найчастіше, принаймні, в місцях, де ловлю я, попадаються соми до 30 кілограм, і то, такий сом вже є трофеєм. Звичайно, на Дніпрі такого сома не вважають за рибу, так як там трапляються трофеї вагою в 100 кілограм і більше, але вони, як правило, ловляться тільки на квок. При виборі вудилища і всіх інших складових снасті ми будемо виходити з умови, що вага сома буде не більше, ніж 30 кілограм.

Вудилище для донки-закидушки повинно володіти великим тестом, так як ловля здійснюватиметься на великих глибинах і на неслабких течіях і, як наслідок, будуть застосовуватися грузики від 100 грам. Для ловлі сома я використовую недорогий склопластиковий спінінг з тестом 100-250 грам і довжиною 2.4 метра. Спінінг для сомаЗапасу міцності даного спінінга вистачить, щоб витягти і сома більшого розміру, головне не поспішати. Жилка - також дуже важливий параметр.

В якості основної я використовую плетену волосінь діаметром 0.28 мм. Але крім цього, я застосовую поводок з моноволосіні, не знаю чому, але якщо не ставити поводок зі звичайної волосіні, кількість покльовок відчутно зменшується, незважаючи на те, що ловля відбувається в темний час доби. На поводок я ставлю моноволосінь діаметром 0.4 мм. Запасу міцності моно волосіні диметром 0.4 мм вистачить, щоб без проблем витягнути сома до 15 кілограм, але, проявивши всю свою рибальську майстерність, можна витягнути і більшого велетня.

Котушка при ловлі сома на донку-закидачку повинна бути тяговитою, потужною, з великою, об'ємною шпулею і розміром не менше 3500.Силова катушка для сома 3500 На ній має бути намотано не менш як 150 метрів шнура, щоб при виведенні трофейного сома у вас була можливість відпускати йому волосінь, щоб уникнути поломки снасті або розриву шнура. Всі сполучні ланки, тобто вертлюжки, карабіни, заводні кільця повинні бути потужними і надійними. Вибирати їх також необхідно ретельно. Про вибір гачків ми поговоримо трохи пізніше, так як його вибір залежить від використовуваної наживки.

Про снасті поговорили, тепер варто сказати кілька слів про перспективні місця ловлі. З приводу перспективних місць можу сказати одне - завжди шукайте сома на глибині від 4 метрів і більше, в місцях утворення так званих бурунів (вируюча вода), під обривистими берегами, в закоряжених ямах, але там його ловити не так вже й просто. Визначити місця стоянки сома можна за характерними сплесками під час його нічного виходу на полювання. У нічний час зловити сома можна також і на невеликій глибині.

Отже, приступимо безпосередньо до опису самого процесу ловлі. Сом є нічним хижаком, тому ловля здійснюватиметься в темний час доби. Заздалегідь зберіть всі необхідні вам снасті, не забудьте взяти і ліхтарик, без нього ніяк. Шляхом проб і помилок визначте яму, де, на вашу думку, може стояти сом. Приходити на місце ловлі найкраще завчасно, влітку темніє пізно, тому я приїжджаю завжди на місце ловлі десь в районі 7 години вечора, іноді, при ловлі на місцях, де великий рибальський пресинг, доводиться займати уловисту яму мало не з самого ранку. Ви прийшли на місце, першим ділом розкладіть всі снасті, все необхідне вам для риболовлі поруч із собою, щоб потім у потемках не шукати зажим чи іншу дрібницю.

Я не раджу ловити більше ніж на 4 донки-закидушки, так як при виведенні сом їх обов'язково сплутає, і ви можете втратити довгоочікуваний трофей. На всі чотири донки необхідно закинути різні наживки. Ловля починається з того моменту, як повністю стемніло і триває до того моменту, як сонце починає з'являтися на горизонті. Для ловлі сома можна використовувати абсолютно все. Але у мене є 4 улюблених види наживки, які мене ще ніколи не підводили. Наживка номер один: виповзок.

Виповзок є самою універсальною наживкою для ловлі будь-якої великої риби, дуже часто на нього попадається великий лящ, що трохи заважає при полюванні за сомом. На одинарний гачок 12 номера я насаджують від 2 до 5 хробаків, щоб утворився великий ворухливий пучок, який і приверне рибу. Наживка номер два: чорна п'явка. На гачок такого ж номера я насаджую також від 2 до 5 штук, попередньо обрізаючи їм присоски. Наживка номер три: річкова мушля.

Ось тут я використовую подвійний гачок, так як дана наживка є об'ємною і зафіксувати її на одинарному гачку не так вже й просто. І, нарешті, наживка номер чотири: смажена з запашком курятина, звичайно, це не зовсім приємно, але що поробиш... На дану наживку попадаються, як правило, найбільші соми, в той час як на черв'яка, ловляться зазвичай невеликі, до 5 кілограм, сомики. Отже, ви спорядили всі 4 гачка наживками, закинули їх в яму і залишається тільки чекати. Тільки ні в якому разі не спіть, а то можете втратити донки-закидушки. ловля сома вночі Взагалі, ловля на донку-закидачку є дуже цікавою, ви ніяк не зможете припустити, який сом вам попадеться наступного разу.

І ось, кінчик вудилища потужно потягнуло у воду, але не поспішайте підсікати, дайте сому добре заковтнути наживку, почекайте приблизно секунд 30, потім необхідно зробити потужну, дуже потужну підсічку. Боротьба почалася, вудилище зігнулося в дугу, волосінь натяглася як струна, але таке відчуття ніби це зацеп. Це знак - на гачку трофейний сом, не поспішайте, тримайте волосінь натягнутою, можна постукати по бланку вудлища, і незабаром сом пішов, як кур'єрський поїзд, який практично неможливо зупинити. Стравлюйте волосінь, ні в якому разі не намагайтеся підтягувати його до себе в такі моменти.

Він може стягнути метрів 30, потім заспокоїться, і ось тоді підтягуйте його до себе, але тільки не котушкою, а вудилищем, піднімаючи його вгору, а потім різко опускаючи вниз, швидко підмотуючи волосінь. Така боротьба може тривати дуже довго.... але от, сом вже здався біля берега, і ось... він вже у вас в руках. Адреналін зашкалює, і вас переповнює це почуття, почуття перемоги над річковим гігантом.

Клює сом, як правило, невеликий проміжок часу ближче до сходу сонця. За цей час можна зловити кілька штук. Вдалої риболовлі на сома! Джерело: http://rubaku.com

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar