Головне меню
Як вижити в лісовій пожежі

Лісова пожежа - страшне лихо в будь-яку пору року. Якщо пожежа застала вас зненацька або оточила, вибратися з цієї ситуації можна тільки тверезо оцінивши обстановку і використовуючи природних помічників, кмітливість, ініціативу і підручні засоби. Пожежа - це не тільки вогонь сам по собі, але і висока температура, а так само небезпечний дим.

Найголовніший ворог при лісовій пожежі - паніка. Якщо ви запанікували - все, можете бити в бубон і закликати зливу шаманськими заклинаннями: вас ніщо не врятує. Тому перше, що необхідно зробити - усвідомити, що ваше життя залежить від вашої холоднокровності. Звичайно, сказати легше, ніж зробити, але людина здатна на багато-що в критичній ситуації. Головне, знати, що і як робити.

Лісова пожежа здебільшого продукує такі умови, як швидка мінлива обстановка, сильне задимлення і вкрай мінімум часу для простою на одному місці. Як показує практика, сподіватися на рятувальників в силу цих причин не доводиться. Тому беремо ситуацію в свої руки.

Спочатку потрібно оцінити масштаб лиха і напрямок поширення пожежі. Для цього визначаємо напрямок вітру. Можна візуально, можна по-морському - намочивши палець і оцінивши, з якого боку виходить прохолода. Якщо навпаки, відчуваються тепло або спека - ваше становище критичне. Пожежа в двох кроках.

Лісова пожежа далеко

Якщо пожежа не дуже близько, шукаємо високе місце (пагорб, дерево і т.п.). Оцінюємо вогнище і намічаємо шлях до відступу. Сила вітру при цьому так само відіграє важливу роль, так як вона впливає на швидкість поширення вогню. Відповідно, враховуйте цю швидкість - при великому вітрі обстановка може змінитися раніше, ніж ви злізете з дерева.

Найчастіше загоряння рухається в ту ж сторону, в яку рухається повітряна маса. Тобто, йти проти вітру - це йти в лігво пожежі. Якщо в районі присутні водойми (озера, річки і т.п.) шириною більше, ніж висота дерев, вони можуть стати вашим порятунком. При цьому майте на увазі - палаючі дерева можуть падати, у водойму в тому числі. Врахуйте це.

По можливості змочіть одяг водою і відступайте максимально швидко. Непотрібні важкі речі краще кинути. Постарайтеся прикрити органи дихання - на швидку руку змайструєте респіратор з змоченої тканини. Це не повинно зайняти більше хвилини - просто зав'яжіть ганчірку навколо голови.

Пересуватися краще по відкритих і рівним ділянкам - полянам, просіках, висохлим або неповноводних руслах струмків і річок.

Лісова пожежа поблизу

Якщо пожежа оточив вас або рухається з величезною швидкістю, необхідно знайти місце, щоб перечекати її. Печера - добре, але вона може бути задимлена, тому робіть хороший респіратор з щільної тканини. При пересуванні тримайтеся подалі від палаючих дерев, хоча зазвичай це відбувається інстинктивно. Гарячі дерева і гілки можуть впасти вам на голову або перекрити шлях.

Крім печер і водойм від лісової пожежі можуть врятувати великі простори без рослинності - наприклад, великі кам'янисті галявини, голі вершини пагорбів і т.п. Пам'ятайте, що якщо на галявині немає дерев, але є висока трава, осока або очерет, це теж дуже небезпечно.

При наявності досвіду можна спробувати затримати пожежу зустрічною пожежею - розвести багаття з одного боку галявини, розкидати палаючі гілки на всі боки і загасити покривалами або водою ті осередки, які відправляться в вашу сторону. Вогонь, який пішов в сторону пожежі зробить смугу з випаленого лісу. Але це можливо за наявності досвіду і знань.


Зверніть увагу

При відступі і перечікування пожежі краще позбутися одягу з синтетичних тканин. Цей одяг плавиться від високої температури - вам навіть не потрібно знаходитися в місці загоряння, щоб отримати сильні опіки від сплавленої пластмаси. Так само варто позбутися від газових балончиків, гасу та іншого палива, яке може спалахнути. Словом, потрібно викинути всі горючі матеріали.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar