Головне меню
Як розпалити багаття після дощу

Щоб успішно розпалити багаття після дощу, потрібно мати взяте з собою з дому штучне розпалювання, яке не боїться вологи - таблетки сухого спирту, шматки целулоїду або плексиглас, недогарок свічки. Важко сказати, що краще: у кожного мандрівника свої переваги. Мабуть, зручніше мати свічку.

Сухий спирт не завжди можна знайти, а целулоїд і плексиглас легко розгораються і горять дуже інтенсивно, але і прогорають досить швидко. Свічкою же зручно користуватися, якщо хочеться, щоб вона збереглася і її можна було використовувати в подальшому.

Тому, коли багаття розводять за допомогою свічки, то відрізають від її кінця шматок сантиметра півтора заввишки (іноді прямо з дому беруть не всю свічку, а тільки маленький шматок від неї), ставлять цей недогарок на землю, запалюють його, а потім починають зверху класти павутинку або тонку лучину, так щоб вона дотикалася верхньої половини язичка вогню, але не гніту (інакше свічка може легко згаснути).

Для цього павутинку зазвичай укладають "шалашиком" або кладуть її на гілку побільше, на манер тайгового багаття другого типу, але тільки в кілька шарів. Свічка горить довго, полум'я тримається весь час в одному місці, павутинка або лучинка поступово підсихають і починають розгоратися.

Свічка в цьому випадку грає ту ж роль, що купа вугілля по відношенню до полін при розведенні великого багаття. Зрозуміло, при цьому не можна розраховувати в будь-який момент отримати недогарок свічки, щоб скористатися ним ще раз. Він згорить у полум'ї багаття.

Треба мати на увазі, що якщо навіть тонкі гілочки павутинки можуть виявитися вологими поверхнями, то, тим більше будуть вологими більш товсті поліна дров. Щоб вони швидше зайнялися, можна скористатися старим тайговим способом. Для цього треба взяти гострий ніж і настругати на цих паличках стружку, але не відділить її, однак, відокремить від палиці.

Нехай з одного кінця на ній утворюється кучерявий віночок. Спалахують такі запальні палички дуже швидко. Якщо стружка вийшла досить дрібна і густа, то можна підпалювати навіть прямо від розпалювання, разом з павутинкою і лучиною. Треба приготувати кілька таких паличок з надрізами.

Нехай вони не будуть такими глибокими, але вони повинні розташовуватися по всій довжині і краще з різних сторін. До речі, іноді буває корисно зачищати таким чином навіть кору.

Коли багаття розгориться досить для того, щоб почати підкладати більші дрова - завтовшки в руку і більш, потрібно і на них зробити по всій довжині подібні зарубки, тільки, звичайно, тепер уже сокирою. А ще краще - розколоти кожне поліно уздовж. Внутрішні шари деревини залишаються сухими, яким би сильним дощ не був, і спалахують досить легко.

Конструкція багаття теж до певної міри визначає успіх справи. З описаних вище конструкцій краще всього цьому відповідає багаття "три колоди", "курінь", "колодязь".

Поліна повинні бути звернені до дощу корою і повинні мати нахил, подібно даху будинку. Вода стікає по них вниз, і тільки дуже невелика частина її досягає вогню.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar