Головне меню
Чай з чаги

Чага - це гриб-паразит, який цілий рік зростає на березах. Поява чаги на березі призводить до загибелі дерева, але сам гриб надзвичайно корисний для людини. Відвар з чаги лікує захворювання шлунково-кишкового тракту, покращує обмін речовин і має тонізуючу дію. Збирати чагу найкраще навесні або восени, коли підлісок в березових гаях менш густий і гриб-паразит можна розглянути на тій висоті, де його без зусиль дістане доросла людина. Втім, якщо вам пощастить знайти чагу влітку або взимку, менше придатною для чаю вона не стане.

Існує повір'я, що чим вище зростає гриб і чим старше береза, тим більше в чазі корисних властивостей. Це не так. Чага, зростаюча на висоті півтора метра на молодій берізці, нічим не відрізняється від чаги, що росте на старій березі на п'ятиметровій висоті. Особливих правил збору чаги немає, просто намагайтеся вибирати опуклі гриби, тому що якщо ви зріжете ті, що ростуть пластинками, то після чищення від них майже нічого не залишиться. Зрізати гриб зручно сокиркою або великим гострим тесаком, але можна впоратися і ножем.

Чистка чаги - досить трудомісткий процес. Для початку потрібно обрізати кору, а потім - м'якоть. Для чаю годиться тверда коричнева частина гриба, якої в кожному окремому грибі не так вже й багато. Очищену чагу потрібно порізати на дрібні шматочки розміром трохи менше фаланги великого пальця дорослої людини. Сушити чагу можна при кімнатній температурі на газеті, в духовці або спеціальній сушарці для овочів. Якщо вам ліньки займатися всім цим, просто сходіть в аптеку і купіть там екстракт чаги, він не менш корисний.


Як приготувати чай з чаги?

Є три досить простих способи приготувати чай з чаги: кип'ятіння, настій на окропі і настій на теплій воді. Кип'ятіння - найпростіший спосіб. Ви можете навіть взяти сушену чагу (приблизно 4 шматочки на літр води) і, ніяк не подрібнюючи, кинути її в воду з іншими травами (м'ятою, малиною та іншими, на ваш смак) після того, як вода закипить. Потім слід прокип'ятити чагу хвилини чотири - і ви отримаєте повноцінний чай! У ньому є як смак чаги, так і смак трав. Так, звичайно, кип'ятіння вбиває безліч корисних властивостей гриба, але у цього способу є одна важлива перевага - швидкість.

Другий спосіб - настій на окропі - вимагає наявності хорошого термоса. Шматочки чаги потрібно добре подрібнити, засипати в термос, залити свіжим стоградусним окропом і щільно закрити термос. Додавати чи в цей чай іншу траву для смаку - вирішуйте самі. Після 4-5 годин відкривайте термос, чай готовий, можна пити. Це, мабуть, кращий варіант заварки, якщо ви цінитель смаку. Настій виходить насиченим, і смак чаги відчувається особливо сильно. Можна залити гриб трохи остиглою водою (приблизно 70 градусів), але смак буде вже трохи інший, на любителя.

Третій спосіб - настій на теплій воді. Чагу слід добре подрібнити, залити водою, температура якої приблизно п'ятдесят градусів, і залишити годин на вісім, а краще на дванадцять в спокої. Цей настій виходить не особливо насиченим, але корисних властивостей у нього дуже багато.

Все ж таки не варто пити чай з чаги занадто часто, адже це лікарська рослина. Якщо вам пощастить знайти чагу в поході, то, швидше за все, її доведеться заварювати першим способом - шляхом кип'ятіння. Втім, кілька шматочків гриба можна залишити на ніч у чашці з теплою водою і вранці натщесерце випити цей цілющий настій.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar