Головне меню
3 простих природних антисептика для ран

В даний час для лікування ран існує велика кількість всіляких антисептиків хімічного і природного походження. Але абсолютну більшість з них можна купити тільки в аптеках. У той же час при виникненні катастроф, стихійних лих та заворушень нам навряд чи вдасться тривалий час користуватися плодами сучасної медицини.

У цьому випадку на перше місце вийдуть найпростіші антисептики народної медицини, про які ми забули завдяки рекламі фармацевтичних компаній, мета яких - максимально спорожнити гаманці користувачів. Це не секрет, особливо для нашої країни, що практично в будь-якій аптеці нам порадять не ті ліки, які є ефективними і доступними, а ті, що:

• Мають красиву етикетку.
• Подаються в високотехнологічному виконанні (наприклад, у вигляді шкідливого спрея або не менше шкідливих для стінок шлунка шипучих таблеток).
• Варті великих грошей (з яких провізор отримує відкати від фармкомпаній).

Тому сьогодні ми поговоримо не про Алое Вера і не про евкаліпт, а про три найпростіші народні засоби, з якими всі знайомі з дитинства.

Мед для ран і порізів

З усіх природних антисептиків мед є найбільш перевіреним і доведеним медициною народним засобом від порізів і ран. Крім протизапальної дії мед здатний зменшити больові відчуття. Ця солодка рідина виробляється бджолами і використовується людством протягом тисяч років.

Мед має антисептичні властивості по відношенні до широкого ряду бактерій, його ефективність заснована в тому числі на кислотності, високій осмолярності і присутності перекису водню. До речі, тому його необхідно зберігати в прохолодному місці, в іншому випадку перекис водню руйнується.

Мед необхідно нанести на промиту рану. Його липкі властивості дозволяють звести повноцінний захисний бар'єр, одночасно зберігаючи оптимально вологе середовище. Далі оберніть рану тканиною і зафіксуйте її. При цьому слід пам'ятати, що рану з нанесеним медом необхідно оберігати від ос, мух, мурах і собак.


Цукор для ран і порізів

Цукор є чистим вуглеводом, і так само використовувався для полегшення стану ран протягом століть. Вважається, що він оберігає рану від забруднення і поглинає вологу з тканин навколо рани, тим самим зневоднює бактерії. Тобто, незважаючи на схожість з медом, дія цукру залежить не від антисептиків, яких в ньому немає, а чисто від хімічних властивостей речовини.

Відповідно, якщо нанести його на оброблену рану, він зменшить запалення і прискорить процес загоєння. При цьому необхідно берегти місце від попадання мух і вологи, для чого слід організувати пов'язку. Якщо пов'язка сильно намокає, слід замінити її, а заодно цукор, і нанести сухий цукор-пісок. Перед нанесенням цукру переконайтеся, що в нього вже не потрапили мурахи та інші комахи.


Часник для ран і порізів

Про застосування для дезінфекції ран і порізів часнику відомо давно. Дані про це зафіксовані в різні часи у різних культур. Доведено, що свіжий часник володіє відмінними антибактеріальними та противірусними властивостями.

Слід зазначити, що ефективність часнику знижується в міру його «старіння». Тому користь від нього під кінець зими і на початку весни є досить сумнівною. Кращий варіант - свіжий плід.

Основною діючою речовиною в часнику є алліцин. Це досить нестійкий елемент з різким характерним запахом, тому застосовувати його необхідно відразу після того, як часник був подрібнений або роздроблений. На рану він наноситься через секунди після подрібнення, а не години або дні. Надалі хворе місце необхідно перев'язати. Часник міняти в міру відходу запаху, який є індикатором наявності алліцину.

На закінчення варто сказати, що зазвичай найбільш ефективними засобами є найбільш доступні і знайомі нам. Необхідно лише знати як, коли і за яких обставин їх застосовувати.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar